Szervusz kedves Te, ki idelátogattál!

Először is köszöntünk téged a honlapon! "De hova is kerültem? Mi ez az oldal?" A kérdés jogos, engedd meg, hogy felhomályosítsalak! Az oldal annak idején egyfajta gyűjtőhelynek indult, ahonnan a dalaimat le lehetett tölteni. Ez később, a fősulis időkben módosult: mindenféle témákban kerültek ki cikkek, legyen az filmismertető, elmélkedős írás, irodalom, zeneajánló vagy humoros szösszenet. 8 éves fennállásunk alatt ez a forma bizonyult a legjobbnak eddig. Egységes témakört ne keress, itt bizony mindenről írunk, amiről azt gondoljuk érdemes... és amire van időnk. Nincs rendszeres megjelenés, de igyekszünk valamiféle ütemtervet tartani, több-kevesebb sikerrel.

Ha úgy gondolod, írásoddal színesítheted a honlapot, kérlek, ne fogd vissza magad, küldd el nekünk, örömmel elolvassuk, és ha olyan, kitesszük, hadd olvassa el más is! Az írásokat és észrevételeket erre az e-mail címre várjuk: pactolous[kukac]mail[pont]inter[pont]hu

Fenn vagyunk már Facebook-on is, csatlakozz hozzánk, és értesülj mindig egyből az új írásokról!
Kellemes kalandozást a honlapon!
Pactolous


Cikkek

< «« ...  1 2 3 4 5 6 7  ... »» >

Retromantika (Roger Shah pres. Jukebox 80s - Nightride)

Írta Pactolous Dátum 2021-03-22 17:42 Hozzászólás 0 Olvasta 973 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
A múltba való visszatérés mindig kifizetődő üzlet, de azért élménynek sem utolsó. Napjainkban különösen sokan élnek a nosztalgia eszközével, elég csak a végeláthatatlan remake, reboot és rework áradatra sandítani. Nincs ez a zenében sem másképp, a régi idők stílusai örökké népszerűek lesznek legyen az éppen mókás rockabilly, zsigeri blues, kortalan klasszikus zene vagy a reneszánszát élő szintipop avagy synthwave. Utóbbi annyi előadót megihletett már, hogy lassan már ciki, ha valaki nem kóstol bele a nyolcvanas évekbe. A trance egyik állócsillaga, Roger Shah sem akart kimaradni a házibuliból.

Napfény mindenkinek! (Dennis Sheperd - Find the Sunrise)

Írta Pactolous Dátum 2021-02-11 18:36 Hozzászólás 0 Olvasta 1165 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
A trance stílus egyáltalán nincs kritikus állapotban, mégis szüksége van olyan kiváló zenészekre, producerekre, akik életben tartják, akik megmutatják néha, milyen is az igazán kidolgozott, minőségi trance muzsika. Dennis Sheperd is ilyen ember; a kisujjában van az egész műfaj, pocsék számot én még nem hallottam tőle és ráadásul az albumjain is remekel. Legújabb lemeze sem törte meg ezt a sikerszériát, mégis úgy érzem, hogy egy nagyon kevés még hiányzik az igazán zseniális szint eléréséhez.

Bátortalan átmenet (Steve Brian - 1986)

Írta Pactolous Dátum 2021-02-02 17:03 Hozzászólás 0 Olvasta 945 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Embert próbáló feladat megtalálni a kényes egyensúlyt az egyénre jellemző, sajátos hangzás és az újító szándék között. Ennek ellenére szerintem egy producernek, zeneszerzőnek illene azon fáradoznia, hogy ezt felfedezze, mégis csak így teheti izgalmassá életművét a hallgatók és saját maga számára is. Persze ha csak rideg üzletember módjára a profit a cél, illetve az elvárt, de minimális siker, akkor sajnos papolhatok én itt napestig. Steve Brian kapcsán még nem érzem ezt, de az tény, hogy új lemezénél nem erőltette meg magát kellőképpen.

Lélekhalászat (GRIS)

Írta Pactolous Dátum 2021-01-30 12:47 Hozzászólás 0 Olvasta 927 | Rovat: Játék »
Amíg előkészülök a soron következő lemezek kritikáival, úgy gondoltam egy elfekvő írásomat is publikálom, amit anno egy cikkírói pályázatra hoztam össze, de sajnos nem jártam sikerrel vele. Úgy gondolom viszont, hogy amiről szól, az megéri a figyelmet, még akkor is, ha ide nem nagyon írogatunk videojátékokról. Hölgyek és Urak! GRIS.

GIRL POWER!!!

Írta Pactolous Dátum 2020-12-23 19:49 Hozzászólás 0 Olvasta 4103 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Talán manapság ez egy túlontúl konzervatív, egysíkú állásfoglalás, de én akkor is a levegőbe kiáltom: imádom a nőket! Persze nem kívánom felszítani a nemek és nemtelenek valamint a különféle szexuális orientációk táborai közötti vitát, cikkem célja nem ez, vegyük ezt egy egyszerű tényközlésként részemről. És miért is eme kinyilatkoztatás? Öt igazán tehetséges hölgy lemezét szemeltem ki, amiből legalább négy kihagyhatatlan idénről! Név szerint: Alanis Morissette, Amy Macdonald, Katy Perry, Katie Melua és Vanessa Carlton.

Feltöltődve (AC/DC - PWR/UP)

Írta Pactolous Dátum 2020-12-21 18:28 Hozzászólás 0 Olvasta 1123 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Amilyen brutálisan fostalicska volt ez az év, annyira nem is gondoltam volna, hogy a jó öreg AC/DC csapata visszatér egy lemezzel. Persze nem csak az egész Covid mizéria miatt nem számítottam rájuk: az elmúlt években rengeteg csapás érte őket, nem tettem volna fel rájuk nagyobb összeget, mint tuti befutók. És tessék!

Az ír meg a skót (Trance Wax - Trance Wax / Will Atkinson - Last King of Scotland)

Írta Pactolous Dátum 2020-12-12 18:27 Hozzászólás 0 Olvasta 2134 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
A cím senkit ne tévesszen meg, nem whisky-ket hasonlítok majd össze (bár most, hogy mondom...), hanem egy ír és egy skót trance producer lemezeiről értekezem, név szerint Trance Wax és Will Atkinson debütáló albumjairól. Nem akarok minden poént már most ellőni, de úgy látszik ezek az írek és skótok nem csak az égetett szesz gyártásában kiválóak.

Új remix! És egy pótlás!

Írta Pactolous Dátum 2020-11-27 11:50 Hozzászólás 0 Olvasta 1131 | Rovat: Hírek »
Egy új dal megírása nálam egy komplex, sok időt felemésztő és magányos folyamat. Ellenben ha remixről van szó... nos, még akkor is, de hosszú idő után Projeckt ismét csatlakozott, így lett az alkotói folyamat társas jellegű. Jobban, mint eddig bármikor! És ennek eredményét szeretném most megmutatni Nektek!

Feltámadás (Hurts - Faith)

Írta Pactolous & Barbó Dátum 2020-11-23 19:09 Hozzászólás 0 Olvasta 1010 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a csalódás fájdalmas. Legyen az mondjuk egy mélyen megsebző esemény, mondjuk amikor a párod megcsal vagy akár csak egy apró dolog, például a kedvenc éttermedben nem úgy készítik el az ételt, ahogy megszoktad vagy amikor egy általad szeretett filmnek csapnivaló folytatása érkezik. Biztonságérzetet ad, ha valami a megszokott módon történik. Bizonyos csalódások után viszont érkezhet megkönnyebbülés, némelyik pofára esésből még feltápászkodhatunk. A Hurtsnek is sikerült!

Menekvés (Markus Schulz - Escape)

Írta Pactolous Dátum 2020-11-18 20:08 Hozzászólás 0 Olvasta 1235 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Tudom, tudom, mindenki unja már ezt a koronás időszakot, de egyelőre nincs mit tenni, vigyázzunk egymásra és bírjuk ki, ameddig szükséges. És használjuk ki, hogy az előadók, producerek, zenekarok sem tétlenkednek ez idő alatt, hanem új anyagokkal lepnek meg minket. Ezúttal Markus Schulz beszédes című lemezét vettem elő, lássuk érdemes-e rá időt szánni?

Gyártósori Uplifting (Paul Van Dyk - Guiding Light / Indecent Noise - Everything is Connected)

Írta Pactolous Dátum 2020-11-06 16:05 Hozzászólás 0 Olvasta 1442 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Nem szívesen veszem fel a rosszmájú kritikus szerepét (bár biztos az vagyok, amennyire bírom az alkoholt), de alkalomadtán muszáj mindkét oldalnak fájó, erős, de tanító jellegű szidalmakat megfogalmazni. Persze ezek sokszor pusztába kiáltott szavak, hiszen célpontjaim ritkán olvassák magyar nyelven megírt szösszeneteimet, úgyhogy jóformán csak terápiás célzattal ventilálom ki magamból a keserűséget. Ahogy most is.

Sunyi befutó (BT - The Lost Art of Longing)

Írta Pactolous Dátum 2020-10-27 20:33 Hozzászólás 0 Olvasta 1228 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
BT már 7 éve nem jelentkezett albummal, pedig 2013 óta kiadott ötöt is. Ez a mondat így önmagában egy orbitális oximoron, úgyhogy el is oszlatnám a kérdőjeleket: az úriembernek bevett szokása, hogy a "normális" lemezei közé beiktat olyan kísérleti, elvont, nehezen emészthető darabokat is, amiket a slágereit szerető közönség nagy része biztos nem hallgat meg. Hogy ez most mennyire előnyös döntés, hagyjuk is és inkább örüljünk annak, hogy most ismét a "kommerszebb" BT jelentkezik.

Mobil Suit Gundam: Universal Century

Írta Papa Dátum 2020-10-22 20:32 Hozzászólás 0 Olvasta 3271 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »
Miután sikeresen megnéztem az első és legnagyobb Gundam univerzumot (három van belőle, nem számítva a teljesen különálló mellékhajtásokat), úgy gondoltam írok róla egy kis összefoglalót, mert tudom, hogy mindenkinek csak ez hiányzik az életéből. Tudom, tudom, nagyon rendes vagyok.

Vágyódás egy sziget után (Solarstone - Island)

Írta Pactolous Dátum 2020-10-17 16:59 Hozzászólás 0 Olvasta 958 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Ez a megátalkodott Covid-19 egészen fenékbe erőszakolta a 2020-as évünket minden téren és hol van még a vége? Ha valami aprócska jó is kisülhet ebből a bizarr helyzetből az maximum a kreatív energiák újbóli fellendülése lehet. A karantén időszak alatt rengeteg művész vonult vissza a stúdiókba turnézás helyett és ennek legalább örülhetünk. Solarstone is így múlatta el az időt, ennek oka az, hogy ismét új albummal jelentkezhetett.

Az egyslágeren túl - 1. rész (Europe)

Írta Pactolous Dátum 2020-10-06 18:37 Hozzászólás 0 Olvasta 980 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »
Már egy ideje kigondoltam ezt az alrovatot, kérdezősködtem ismerősöknél, haveroknál, barátaimnál, hogy mit gondolnak róla, érdekesnek találják vagy csak az én agyamat birizgálta fel az ötlet? Akadt, aki látott fantáziát benne, persze valószínű, hogy a reakcióktól függetlenül is belevágtam volna, mert szeretem annyira a zenét, hogy belemásszak általam kevésbé ismert előadók életművébe gyöngyszemek után kutakodva. Most viszont itt a klaviatúra előtt ülve megtorpantam: mi legyen a rovat címe? Az erőltetett One Hit? I Wonder... gyors elvetése utána kitaláltam egyet, az első célpont pedig már adott volt: a svéd rockegyüttes, a Europe.
< «« ...  1 2 3 4 5 6 7  ... »» >