Dredd 3D - Judgment Time!

Írta Papa Dátum 2012-12-31 10:48 Hozzászólás 0 Olvasta 3523 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

1995-ös Dredd bíró film: az emberiség és a betonkemény királyság, melyet Dredd bíró néven ismerünk, ellen elkövetett bűneiért az ítélet halál.

A világ kedvenc Bírója visszatért, vagyis jobban mondva most végre eljött közénk a mozivásznon is! Hagyjuk a múltat, mert a Dredd 3D egyetlen előzetese is lazán lemossa a teljes Stallone-s filmet. Kezdem is hát e remek akciófilm méltatását.


A történet szerint Mega City One legrátermettebb rendfenntartója, Dredd bíró, mostantól csak DREDD BÍRÓ, kap maga mellé egy újoncot, az emberek elméjének olvasására képes mutánst, Anderson-t, akinek alkalmasságát kedvenc bíránk fogja eldönteni egy szokványosnak induló nap végeztével. Az ifjú hölgy egy egyszerű hármas gyilkosságot választ a több ezernyi lehetőség közül. A helyszín egy mega blokk, Peach Trees, ami 200 emelet magas és 75 ezer ember otthona. A gyilkosságok egy kegyetlen drogbandához vezetnek, aminek a fővezére úgy dönt, hogy nem hagyja lebuktatni magát és inkább lezárja az egész blokkot, és ráuszít mindenkit a bírákra. DREDD BÍRÓ és Anderson számára az egyetlen kiút, ha átverekedik magukat a 200 emeleten és a seregnyi rosszfiún.

Egyszerű ez kérem, mint a facsipesz, hogy egy klasszikust idézzek, mégis éppen ez az egyszerűség lesz az, ami a magasba emeli filmet. Nincsenek csapongó történetszálak, nincs hatmillió helyszín, csilli-villi CGI effektek, komoly mondanivaló, vagy hosszadalmas háttértörténet mesélgetés. Ez DREDD BÍRÓ egy átlagos napja. Feszes, remek tempójú, mindvégig izgalmas film, sallangok és kitérők nélkül.

Karl Urban... ő DREDD BÍRÓ. Pont. Nem tudom jobban összefoglalni a szereplését. Ő DREDD BÍRÓ. Most és mindörökké. Egy pillanatra sem látjuk az arcát, de a hangja és az igazán férfias álla többet mond el, mint Stallone teljes egykori mimikája. Ne várjunk Christian Bale féle hörgést, hiszen DREDD BÍRÓNAK nincs alteregója, ő nem hős, ő egy bíró, egy rendfenntartó gépezet egy érzelemmentes törvényszolga, akiről mindenki tudja, hogy ő a kibeb*szott DREDD BÍRÓ. Az ebben a filmben látható DREDD BÍRÓ egyébként a lehető legpontosabb mása a képregényben legendássá vált karakternek, még úgy is, hogy a ruhája és motorja inkább egy realisztikus rendőrségi felszerelésnek tűnik, mint a képregényben lévő pontos másának.

(Vágjatok ilyen arcot másfél órán át, miközben emberek tucatjait mészároljátok le és embertelen szörnyűségeket láttok. Gyerünk! Kezdjétek most!)

Természetesen az egész film mehetne a kukába, ha DREDD BÍRÓ társa nem lenne ilyen tökéletes. Anderson zöldfülű kezdőből, szépen-lassan érik igazi bíróvá a film végére. Akciófilmektől szokatlan számomra ez a fajta alaposan kidolgozott karakterfejlődés. Arról nem is beszélve, hogy mindig jó látni egy nem csak vonzó, hanem bizony valóban erős női főszereplőt. Le a kalappal hát Olivia Thirlby előtt is, akinek hála Anderson embersége ilyen perfekt ellenpéldát állít DREDD BÍRÓ gépiessége mellé.

Lena Headey ugyan nem kap túl sok időt a képen, de nagyon is hihetően hozza a totálisan őrült, brutálisan kegyetlen, szadista Ma-Ma karakterét.

Az egész filmre jellemző, hogy amit lehetett azt igyekeztek nem CGI-vel megoldani, így sokkal valóságosabb, erősebb a világ. A lassítások pedig... így kell ezt csinálni kérem! A kérdéses drogbanda egy Slo-Mo nevű anyagot árul, ami lelassítja az ember agyműködését, amitől mindent lassított felvételként látnak. Mondanom sem kell, hogy ilyen módon egy egyszerű füstkarika is valami csodaszép látványt nyújt, pár embert átfúró golyóról már nem is beszélve. Jah, igen. Ez a film brutális. Nagyon. Fejszétrobbanás, élve elégés, élve megnyúzás, esés 200 emelet magasból, arcátlövés lassítva... gyereket ne vigyünk rá.

Összességen tehát a Dredd 3D egy ízig-vérig tökéletes akciófilm, számomra 2012 abszolút legnagyobb meglepetése és bizony az egyik nyertese is. Képregény rajongóként külön megdobogtatja a szívemet, hogy ilyen gyönyörű átiratot volt szerencsém látni. Mindenkinek ajánlott, aki szereti az akciófilmeket és/vagy egy nagy adag tesztoszteronra vágyik. Azt pedig erősen ajánlom a készítőknek, hogy kezdjék el forgatni a következő 4-5 részt, mert ha ebből nem lesz sorozat, akkor nagyon kemény ítéleteket kell kiosztanom!
Néhány érdekesség DREDD BÍRÓRÓL, amolyan háttérdolgok, hátha valakit érdekelnek.

  • DREDD az első Főbíró klónja, egy tartályban született ahonnan a felgyorsított növesztésnek köszönhetően már 5 éves gyerekként lépett ki, ergo életének első pillanatától kezdve tökéletes bírónak lett teremtve.
  • Volt egy testvére, szintén a Főbíró klónja, ám ő korrupt lett. Húsz évre lecsukták és amikor visszatért bosszút állni, DREDD kénytelen volt megölni.
  • DREDD-et is klónozták, ha jól tudom a klónja hozzá hasonlóan odaadó bíró lett.
  • A bíráknak tilos bármilyen romantikus érzelmi kapcsolatot létesíteni, így DREDD tulajdonképpen vagy alszik, vagy az utcákon ítélkezik.
  • DREDD "apjának" az ikertestvére mutáns volt, így a mutánsok kvázi családtagnak tekintik DREDD-et, aki gyakran áll ki a jogaik mellett. Ahogy egyébként a rendszerrel is gyakran összeszólalkozik, tehát odaadó, de egyáltalán nem fanatikus szolgája a hatalomnak.

  • A bírák nem hősök, hanem egy lényegében fasiszta rendszer végrehajtói. Gondoljuk csak bele: besétálhatnak egy szobába, mindenkit halálra ítélhetnek és tárgyalás nélkül, a helyszínen kivégezhetnek, majd írnak egy jelentést arról, hogy a gyanúsítottak nem működtek együtt... mindezt teljesen legálisan. A képregényben a politikai témák nagy hangsúlyt kapnak, hiszen abban az Amerikában a szabadság már rég nem létezik igazán.
  • A Judge Dredd képregény különleges abból a szempontból is, hogy DREDD valós időben öregszik, nem úgy mint például a hatvan éve kb egykorú Batman, így mostanra már a hetvenet tapossa, így nagy szerepet kap a történetekben, hogy már korántsem olyan fürge és erős, mint egykoron.
  • A felnőtt DREDD fejéről csak egy alkalommal került le a sisak, akkor is egy nagy "Censored" felirat takarta el az arcát. A következő képkockán a bűnözők mind elszörnyedve néznek rá és egyikük megjegyzi, hogy ilyen ocsmány fejjel senkinek sem szabadna élni. Hogy DREDD arcával mi lehet a gond, az sosem derült ki.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!