Az élet étterme

Írta Pactolous Dátum 2014-09-20 01:06 Hozzászólás 1 Olvasta 2612 | Rovat: Fun »

Férfi géneket kaptam örökül drága jó szüleimtől, így talán nem okoz senkinek sem meglepetést, hogy szeretek enni. Egyik kedvenc szervem a gyomrom, és nem sajnálom őt mindenféle ínyencségekkel kényeztetni, legyen az egy kiadós, 'úristen, most meg fogok halni'-gyros tál, egy itthoni tejszínes-sonkás tészta vagy egy szolidan csípős chilis-bab. Ugyanakkor egyáltalán nem vagyok ellensége a sokak által szemétnek kikiáltott gyorskajáknak sem, így nem vagyok túl sznob ahhoz, hogy ne térjek be egy sajtburgerre valamelyik híres étteremlánc szentélyébe. Van, amit azonban én sem próbálnék ki... sosem... semmilyen körülmények között, fenyegethetnek akármilyen halállal!

Előre is bocsánatok kérnék mostani cikkemért, senkit sem akarok a hányingerig kergetni, de épp a múltkor futottam bele egy rendkívül bizarr kajába, ami ráadásul nemzeti étel, épp ezért kénytelen-kelletlen utána is néztem, hogy a világon milyen furcsa, borzasztó és undorító étkek népszerűek. A kiinduló fogás a Japánból származó nattó volt, azaz a nyers szójabab baktériummal. A bacillus natto rátelepszik a babra, megpuhítja azt, majd ragadós, nyálkás szövettel borítja be. Elképesztően gusztustalan, még japán mértékkel is, pedig rengeteg vitamint tartalmaz, majdnem olyan hatásos a kórokozók ellen, mint a házipálinka és még a trombózisos panaszokat is enyhíti. Nos, inkább dögöljek meg…


Maradjunk még egy picit Ázsiánál, annak is a dél-keleti részénél, ott ugyanis igen népszerű a tojásában tálalt kacsaembrió. Ínyencek akár ketchup-pal vagy egyéb szósszal is fogyaszthatják, és az egyes vélemények szerint az íze jobb, mint ahogy kinéz, sőt! Kicsit hasonlít a csirkére, és bár először az öklendezés határán voltak a kóstolók a látványtól, utólag kiegyeztek abban, hogy nem is olyan rossz. Állítólag a szardíniai különlegesség, a sokáig betiltott, de már legálissá vált Casu Marzu (rothadt sajt) is igen érdekes élmény. És hogy miért volt betiltva? Ja kérem, hát az élő lárvák miatt, amik a sajtban lakhandiznak. A meleg, nedves helyen tárolt sajtba belepetéznek a sajtlegyek, és a belőlük kikelő nyüvek elkezdenek nyüzsögni a sajton. Néhány kémiai reakció után a sajt puha lesz, ilyenkor már lehet is fogyasztani. A lárvák nem ártalmasak az egészségre, viszont vigyázni kell velük, mert ha veszélyben érzik magukat, akár 15 cm-re is felugorhatnak. Köszi…!



Íme a kacsaembrió


A kínaiaknál régebben, amikor rá voltak kényszerülve, hogy gondosan tartalékoljanak az étellel, egy érdekes recept került elő, ami még ma is talál követőkre. Az úgynevezett ezer éves tojás, vagy évszázad tojás (pidan) egy hetekig-hónapokig hamuban, sóban, rizskorpában és agyagban tárolt kulináris különlegesség. A tojás (ami lehet csirke, kacsa vagy fürj) így feketévé válik, anyaga majdhogynem borostyánossá, sárgája pedig sötétzölddé. Nem is tudom, hogy ezt kóstolnám meg, vagy a khash nevű borzalmat, ami a tehén patájából, gyomrából és fejéből áll. Azt hiszem, egyék ezt csak az örmények, perzsák, törökök, úgyis tőlük ered!



A nyüves sajt mozgásban


Mondjuk mi magyarok is élen járunk a gusztustalanságban, gondoljunk csak bele, hogy a hurka valójában mi is. Vagy ott van például a pacal, ami szintén gyomor. Egy külföldi számára lehet, hogy pont a mi jellegzetes eledeleink tűnnek furcsának (gulyásleves… cöhhh…). Én mindenesetre maradok azoknál a kajáknál, amik nem riasztanak el megjelenésükkel, nincsenek benne mozgó rovarok, bogarak, csúszómászók, nem úgy néznek ki, mintha most rángatták volna elő egy ember szájából (vagy más nyílásából)… nos, azt hiszem, mindenki érti, hogy mire akarok kilyukadni. Kipróbálni új dolgokat dicséretes kezdeményezés, én magam is járom ezt az utat (igaz bébiléptekkel, de járom), viszont a fentebb felsoroltakat inkább passzolnám. Ha valaki viszont az olvasók közül belefutott már ezekbe az étkekbe, vagy volt már (bal)szerencséje más, kifejezetten undormány ennivalókkal, ne habozzon megírni kommentben, mi is volt az! Legyünk rosszul együtt, közösen!


Íme a Millenium Tojás!


A cikk elolvasható a Budaörsi Médiakommandó oldalán is!


Hozzászólás
PetiX PetiX
2014-09-20 07:02
Még mindig nem győzött meg, hogy kipróbáljam. :D
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!