Péntek 13 – Újratöltve, kissé másként, mint azt megszokhattuk

Írta Papa Dátum 2009-06-04 09:21 Hozzászólás 1 Olvasta 6088 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Manapság uralkodni kezdett egy újabb trend az amerikai filmgyártásban. Az urak és hölgyek már nem elégszenek meg azzal, hogy ázsiai vagy európai horrorokat dolgozzanak fel, elkezdték a színtiszta amerikai gyártmányokat is felújítani. Az egyik ilyen klasszikus a Péntek 13 sorozat.

Aki nem ismerné, nem hallott volna erről a kultikus darabolós horrorról, az vagy nem ezen a bolygón él, vagy egyáltalán nem néz horrorfilmeket. Az utóbbit tartom valószínűbbnek. Az esetlegesen most is olvasóink körében megbúvó laikusok számára vázolom a klasszikus alapszitut. Adott egy kis tábor, a Camp Crystal Lake, ahol még az első film történései előtt történt egy haláleset. Egy kisfiú vízbefúlt, amíg a felügyelő fiatalok… jobban megismerkedtek egymással, hogy finoman fogalmazzak. Fontos megjegyezni: az első részben nem a későbbi gyilkos, hanem az ő anyja gyilkol, ahogy ezt többek között a Sikoly című, szintén klasszikusnak minősíthető, alkotássorozat első, és egyben legjobb, részéből is megtudhatjuk. A második résztől kezdve azonban a filmtörténet egyik legjobb, majdnem legstílusosabb gyilkológépe is megjelenik, a vízbefúlt fiú (természetesen azóta már felnőtt változata), Jason Voorhees! Taps szünet. Még egy kis taps. Meghatódott visszaemlékezés. Sóhajtás. Örömkönnyek. Haladjunk tovább. Szóval Jason onnantól kezdve óriási népszerűségnek kezdett örvendeni a horrorfilmek iránt rajongók körében, és örömmel mészárolta a hormonoktól nagyon felspanolt ifjakat a harmadik, negyedik, ötödik… tizedik részben is. Sőt, még a Rémálom az Elm utcából ismerős Freddy bácsival is készített egy közös filmet! És mivel a létező összes rókabőrt lenyúzták már róla, nem maradt más választása a derék producereknek, itt volt az ideje mindent elölről kezdeni! Örömujjongás? Csak visszafogottan.

Az újraalkotók úgy döntöttek, hogy nem csak a film készítés során használt technológiának, hanem bizony Jasonnak is fejlődnie kellene a korral. A vízbefulladt, majd ott egy idegen lény által megszállt, szörnnyé változtatott mészáros most emberibb módon kezdi meg ténykedését. Az újragondolásban Jason nemcsak egy feltámasztott, bábként mozgatott hulla, hanem bizony valami úton-módon átvészelte a vízbefúlást (legalábbis nekem ez jött le, persze lehet tévedek, és tényleg vízbefulladt, aztán kimászott pont akkor, amikor az anyját megölték). Anyukája azonban még így is gyilkolni kezdett, ám a csúnya néninek a visszaemlékezésben látható egyetlen túlélő szépen lecsapta a fejét! Úgy kell a gonosz boszorkánynak! Jason pedig szemtanúja lesz az esetnek, és ez bizony érthető módon mély nyomokat hagy kicsiny lelkében. Meg persze elkezdi hallani anyja hangját, aki nagyon szeretné, ha fia csatlakozna a családi vállalkozáshoz, azaz szorgosan iktatgatná ki a Kristály tó mellett időnként letáborozó botor ifjakat. A fiú pedig, nincs mit tenni, anyja nyomdokaiba lép és amikor egy újabb fiatalokból álló csoport érkezik bulizni a tóhoz, elszabadul a pokol, csak sajnos nem abban a stílusban, ahogy azt már megszokhattuk. Oké, tény, hogy most igazából két fiatal csoport is van, nem csak egy. Ám az első csapat csak amolyan megalapozása a későbbi „bonyodalmaknak”.

Mint ahogy az már ennyiből is kiderült, és ahogy azt a Péntek 13 sorozatot ismerők tudják, a történettől semmit sem kell várnunk, ennek a filmnek nem célja az elgondolkoztatás, a meghatás, vagy bármiféle gondolatsor kialakítása a nézőkben. Lássuk be, ez mindig is csak a hihetetlenül jól eltalált gyilkosról és a hihetetlenül idegesítő áldozatainak haláláról szólt. Mert az áldozatok általában annyira idegtépően síkhülyék, hogy az ember tényleg jó szívvel szurkol a derék Jasonnak, hogy ugyan ölje már meg őket valami egzotikus módon, ha lehet! Nincs ez másként ebben a filmben sem, én magam is lemészárolnám a megjelenő áldozatok kilencven százalékát! És ha már kitértem az áldozatokra, érdemes megjegyezni, hogy a főszerepet (azért nem Jason szerepét, de fontos karaktert) az a Jared Padalecki játssza, aki sokaknak ismerős lehet a Supernatural (minálunk Odaát) címen futó sorozatból. Ezzel pedig ő is csatlakozott Jensen Ackles mellé, aki a sorozaton kívül legutóbb a Bloody Valentine 3D-ben alakított, olyan értelemben, hogy most már egyiküknek sem lesz könnyű elszakadni a horror műfajától (már ha persze egyáltalán el akarnának szakadni tőle, elég sok pénzt kereshetnek vele). Mr. Padalecki itt sem alakít rosszul, noha megjegyzendő, hogy igazán nincs mit eljátszania, hiszen ebben a filmben egyetlen karaktertől sem várnak a készítők (meg persze a nézők sem), drámai mélyérzelmeket. Maradjunk annyiban, hogy amit a szerepe megkívánt, azt teljesítette, ahogy egyébként a szereplők közül szerintem mindenki.

[1] [2] (2/1)


Hozzászólás
Conquistador Conquistador
2009-06-04 13:21
már jó ideje vinyón csücsül,de még nem néztem meg. alapvetően padalecki miatt érdekel,mert a horror amúgy nem lételemem. egy próbát azért megér.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!