Eden of the East - Egy anime az édenkertből

Írta Papa Dátum 2009-09-04 20:38 Hozzászólás 2 Olvasta 3371 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Mit tennél, ha egy nap kapnál 10 milliárd yent (ami kb 21 milliárd forint) és arra költhetnéd, amire csak akarod? Csak fel kell venned a telefont, meg kell mondanod, hogy mit kívánsz, s ha az a pénzből teljesíthető, rögtön a tiéd! Kellemes gondolat nemde? No és ha hozzáteszem azt a kitételt, hogy ezt a pénzt csak és kizárólag arra költheted, hogy belőle megmentsd az országot, s ha nem így teszel, akkor megöllek? Így már talán kevésbé jó üzlet, nem?

Lényegében a bevezetőben vázolt helyzet a háttere, a mozgatórugója az Eden of the East címmel ellátott animének. Maga a történet ott kezdődik, amikor főhősnőnk, Morimi Saki, épp Washington szép városában van, s feltett szándéka, hogy a Fehér Ház kertjében lévő szökőkútba dobjon egy érmét. Persze tudjuk, az ilyesmi még szeptember 11 előtt sem volt ildomos, nem hogy utána! A rend éber őrei készülnének kérdőre vonni a lányt, amikor megjelenik egy meztelen japán srác, egyik kezében egy telefon, a másikban pedig egy revolver, fejéből pedig hiányoznak olyan alapvető dolgok emlékei, mint a neve, a születési helye, meg úgy minden, egy vagon filmet kivéve, amikről fogalma sincs, mikor, vagy hol látott. Nos, ő lesz történetünk főhőse, Takizawa Akira. A fiú könnyedén kicselezi a yardot, Saki pedig hálából neki adja a kabátját, nehogy már megfázzon a gyerek! Meg aztán pőrén rohangálni Washington belvárosában, hát nem egy szerencsés ötlet. Akira elrohan a messzeségbe, Sakinak pedig leesik, hogy bizony az útlevelét és a repülőjegyét a kabátjában hagyta. Nosza, rohan főhősünk után, aki közben megtalálja azt a címet, ahol a telefonon lévő bejegyzések szerint lakik. A koszos, lepukkant lakás tele van igencsak komoly lőfegyverekkel, és legalább tíz különböző útlevéllel, személyigazolvánnyal, amik mind-mind különböző nevekre vannak kiállítva. Akira azért dönt épp ezen név mellett, mert megtalálja Saki útlevelét, s a lány születésnapja mindösszesen egy nappal van korábban, mint az, ami az ő egyik hamis útlevelén szerepel. Ezután összetalálkoznak, s együtt mennek haza, Japánba.


Az első találkozás

Történetünk szerint Japánt egy nap rakétatámadás érte (11 raketta látogatta meg őket), azonban csodával hatályos módon senki sem sérült meg, a később Careless Monday (Gondtalan/Figyelmetlen Hétfő) névre keresztelt esemény során. Hőseink a reptéren igen komoly tumultusba ütköznek, de Akira csak felveszi a telefont, s a vonal túlsó oldalán jelentkező rejtélyes női hangnak (Juiz néven lesz ismeretes) annyit mond: szeretne minél hamarabb kijutni innen. S láss csodát, a reptér igazgatója személyesen jelenik meg a színen, és egy kis kocsin seperc alatt kiviszi hőseinket a reptérről. A telefont követve jutnak el Akira otthonába, ami egy komplett bevásárlóközpont! Az egész az övé, padlástól a földszintig! (És van egy naggyon édes kiskutyája). Innentől kezdve Akira igyekszik rájönni, hogy mégis mi ez az egész dolog ezzel a telefonnal, hogy miért törölte ki a saját emlékeit, hogy mit tett ezelőtt. Saki pedig a szerelmes lány szerepét játssza. Megismerkedhetünk majd még Saki osztálytársaival, akikkel a lány közösen vezeti az Eden of the East nevű szervezetet, melynek legnagyobb eredménye, hogy van egy programjuk, ami körülbelül olyan, mint egy iwiw, csak azzal a jelentős különbséggel, hogy ha telefonjukról csatlakoznak az emberek a rendszerhez, akkor csak egy képet kell készíteniük arról, akiről többet akarnak tudni, s a rendszer felismeri őket, majd kiírja adataikat. Hogy pontosan miért is készítették ezt, azt nem tudom, de az biztos, hogy leginkább párkapcsolatra vágyók használják a rendszert, hogy ideális párt találjanak. Rajtuk kívül pedig felbukkannak majd néhányan azok közül, akik Akirához hasonlóan maguk is kaptak egy-egy ilyen telefont. Összesen tizenketten vannak, de nem láthatjuk majd mindegyiküket. Nem írnám le, hogy ez a telefonos dolog pontosan hogyan működik, vagy, hogy mik ennek a „játéknak” a szabályai, hiszen az animének fontos részét képezik az apróbb, nagyobb titkok feltárásai. Annyit azonban elárulok, hogy a szabályok nagy része arra végződik: különben meghalsz.

A telefon, ami sokkal több, mint egy csicsás mobil

A történetvezetés leginkább egy kiváló krimijére, vagy thrillerére emlékeztet, s mivel a sorozat mindösszesen 11 részes, azt sem mondhatom, hogy lenne akár egyetlen rész is, melyben lelassulna a cselekmény. Izgalmas, magával ragadó, sodró lendületű alkotás, amit az ember legszívesebben együltő helyében nézne végig, hiszen minden részben kiderül valami, ami lényeges adalék lesz az összképhez. A karakterek nagyon is szerethetőek, kapunk humort, s tipikusan animés szerelmi szálát is, ami sokkal értelmesebb, és jobban kidolgozott, mint bármi, amit hálivúd kiokád magából, hasonló műfajban. A hangjukat adó színészek, szinte már természetesen, most is kiválóan keltik életre a karaktereket, s ez általában a legtöbb animére is igaz.
Aki szerint ez a kutyus nem édes, az forduljon orvoshoz!

Az opening személyes kedvencemmé vált, s minden bizonnyal benne van a három legjobban eltalált opening között, amit valaha is láttam! Tökéletes, mind a számválasztás terén, mind pedig a képkockákat figyelve, s így meg is érdemli, hogy alant láthatóvá tegyem.
Összességben mindenkinek tudom ajánlani ezt az animét, még olyanoknak is, akik egyébként ódzkodnak a műfajtól. Sőt! Talán kezdhetik is ezzel, s talán akkor őket is magukba szippantja ezt a néha nagyon elborult, de mindenképpen csodálatos világ. Az egyetlen negatívuma az Eden of the East-nek, hogy ugyan a konkrét eseménysort lezárják, ám a történet vége nyitott marad. Készül is kettő darab mozifilm, amikkel lezárják majd a sztorit, de sajna azokra legalább jövő év közepéig kell majd várni. Ez egy kissé gonosz húzás volt a készítők részéről, viszont biztos sok pénzt fognak keresni.

Az előbb említett rossz húzás miatt „csak” 9 pont a 10-ből.

Az anime openingje


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2009-09-05 13:32
Jó az opening, ütős a dal, nekem meghozta a kedvem hozzá, majd lehet, hogy egy nyugisabb időszakban megnézem, végül is rövid, belefér.
Papa Papa
2009-09-04 20:48
Akit érdekelne az opening alatt hallható szám, annak elmondom, hogy az Oasis együttes Falling Down című nótájáról van szó, aminek a klipjét meg lehet tekinteni pl a YouTube-on.

Aki esetleg egy kis érdekességre vágyna, annak pedig itt egy link, ami szintén a TeCSőre mutat, szintén az Oasistól a Falling Down számot lehet majd meghallgatni, csak hogy ezúttal egy limitált Eden of the East kiadás keretében. Azaz, az egész szám alatt egy Eden of the East videoklipp megy, ami nem a szokásos Anime Music Video, ezt tényleg az anime készítői kreálták, és nagyon érdemes megtekinteni, igazán megadja a hangulatot az animéhez!

http://www.youtube.com/watch?v=grz4bu3yK_Q&feature=related
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!