Egy csodás jubileum története (Ákos 40+)

Írta Pactolous Dátum 2009-10-07 00:26 Hozzászólás 2 Olvasta 3610 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Tavaly már írtam Ákos Negyven című kislemezéről, azóta viszont történtek dolgok. Lezajlott a 40 és a 40+1 turné, és talán nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi diadalmenetet mutatott be (ismét) kis hazánk legkiválóbb énekese. Jómagam 4 előadást élvezhettem végig, de most, hogy megjelent a turné hang- és képanyagát megörökítő dupla CD és DVD, újra azokba a székekbe képzelhettem magamat.

Nem kis segítséggel, de sikerült egy nappal a hivatalos megjelenés előtt kézbe vennem az Ákos 40+ kiadványokat (innen is köszönöm az illetőnek, aki segített, plusz a futárnak). Ez volt október 1-jén, azóta már egy dedikáláson is túl vagyok (mármint nem én, hanem Ákos), és most szeretném összegezni a véleményemet erről a rendkívül elegáns jubileumról.


Ákos 40. születésnapjának és karrierjének 20. évfordulójának apropójából indított 40+ turné először kevés előadást ígért, de igazából várható volt a siker (az Andante is így kezdődött 2003-ban). Miért is terveztek csekély számú koncertet? Azért, mert Ákosék elhagyták a bőrgatyát és a rock-felszerelést, és átváltottak a szmokingos öltözetre valamint a dalokat is áthangszerelték csendesebbre, meghittebbre. A közönséget figyelmeztették előre, az Andante ülős turné volt, ez pedig fekvős lesz. Persze ez csak művészi túlzás volt, a 40+ koncertsorozat szerény véleményem szerint Ákos legkiválóbb, legmegindítóbb dobása volt.

Ezt nem csak rajongói elfogultságból mondom: egyszerűen a dalok kiválasztása, áthangszerelése, azoknak a kivetett képekkel való összhangja és az egész hangulata székhez szegezett, megkönnyeztetett, vagy éppenséggel megmosolyogtatott. Imádom a rock-koncerteket is, de ilyen hatást még semmi sem váltott ki belőlem. Kicsit féltem is, hogy a DVD nem lesz képes ezt a lúdbőröztető hatást visszaadni, de nem lett igazam: akinek eddig mutattam, mind tátott szájjal bámulta Ákos és zenésztársainak (Dorozsmai Péter, Kékkői Zalán, Szakos Krisztián, Samu, Czomba Imre) produkcióját (és persze közben ezerszer megbánta miért nem jött el).


Kiemelendő még az a tudatosság, illetve koncepció, aminek alapján a dalok ki lettek válogatva. Persze slágerek nélkül nincs koncert, épp ezért felcsendül többek között az Ilyenek voltunk, az Ölelj meg újra, a Keresem az utam, a Minden, ami szép volt. De egyes dalok nemcsak, hogy át lettek dolgozva: teljesen kicserélődtek, mint például a bohókásra változtatott Végre, a Diana Krall-t idéző jazz-es Adj Hitet (egybeolvasztva a régi Azért vagy itt-el) vagy a tangóharmonikás ősrégi Bonanza Banzai nóta, a Nem ér semmit a dal. Ha ez még nem lenne elég, szinte az összes Ákos-mérföldkőből illetve az őt személyesen érintő történésekből kapunk ízelítőt: az első dal – Keresd meg a lányt; az örökös múzsához, Krisztához írt dalok – Ne Titkold, Asszony; Ákos édesanyjáról megemlékező művek – Őszi tájkép, Mum’s Dying; a Walt Disney féle Tarzan rajzfilm Ákos által fordított és elénekelt betétdala – Gyermekember; programadó mottódalok – Negyven, Ki helyett szeretsz?; érdekes, kísérletezgető számok – Térj Vissza / Ikon. Mindemellett a közönség énekeltetése (Esőkirály / Táncolj a tűzön át), a szolid zúzások (Szabadíts fel) és a sztorizások sem maradnak el.

A dupla CD kiváló betekintést ad a koncertsorozat (sajnos nem teljes) hanganyagába, de a DVD többet nyújt. Teljesen magába szippant a hangulat, a tökéletes vágások és kameraállások garantálják a hosszantartó szórakozást (micsoda marketingszöveg, de most tényleg így van). Nem egyszer megfigyeltem, hogy Ákos visszatükröződik a zongorán, vagy, hogy ütemre váltakoznak a képek. A kivetítő, a fények és a zene összhangja is páratlan. Sajnos a DVD-re felkerült anyag a turné egyik korábbi előadását tartalmazza, véleményem szerint a későbbiek, illetve a 2009-es folytatás sokkal kiforrottabb képi világgal rendelkeztek, de nincs miért aggódni (erről még lesz szó), azért így is ütős a látvány. Az egy dolog, hogy az Örvény alatt egy gyönyörű mozgó fraktált láthatunk a vásznon, de hogy a „szirmokat havaznak a fák” sor alatt effektíve hulló levelek borítják el, az kérem szépen csodálatos (mondjuk a Még közelebb / Örvény kettőse amúgy is a turné fénypontja). Ahogy az is hatásos, amikor a Tarzan betétdalánál dzsungel-zöldbe burkolódzik a háttér.


Az igazi csemege azonban majd csak valamikor november tájékán következik, ugyanis Ákos Blu-Ray lemezzel is előrukkol. A turné során több koncertet rögzítettek HD (azaz nagyon magas) felbontásban, ennek eredménye lesz az a több GB-os diszk, ami egy teljesen más (későbbi, kiforrottabb) előadást, és rengeteg extrát fog tartalmazni. Nem mellékesen pedig ez lesz az első magyar zenei Blu-Ray.

Kíváncsi vagyok, hányan várnak negatívumokat az olvasók közül. Nehéz fogást találni eme 2 kiadványon. Talán – ha nagyon kötözködni akarnék – Ákos egyes sztorijainak nem szerencsés elhelyezése az, ami egy picit zavaró sokadik hallgatásra. Amúgy most még a hangminőségre sem panaszkodok, hiába, azért jobban odafigyelnek a stúdióban, ha CD-n is napvilágot lát az anyag. Az még sajnálatos, hogy a 2009-es bónuszszámok vagy lemaradtak (Mégis jó, Mindenki táncol, az Örvény album verziója) vagy csak a DVD extrái közé fértek be (Csillagok alatt, Gumicukor, Dúdolni halkan). Az Ákos 40+ kiadványok azonban még így is a tökéletesség határát súrolják, és mindenkinek, aki igényes zenekedvelőnek tartja magát, csak ajánlani tudom. A rajongókhoz nem szólok külön, ők már úgyis megvették (sőt már alá is dedikáltatták). Innen gratulálok Ákosnak, zenész- és munkatársainak ehhez a fantasztikus turnéhoz: várjuk a Blu-Ray lemezt!

A "Dúdolni Halkan" 40+1 koncertverziójaHozzászólás
Eristoff Eristoff
2009-10-08 16:47
félig offolt költői válasz: Há' biztos...
Conquistador Conquistador
2009-10-07 16:57
turné az 10/10, dvd-nél azért már vannak kisebb-nagyobb feketefoltok,arra egy 9-est adok.

kérdés: kinek van bluray lejátszója? vagy pénze rá? :) mert az egy dolog h kíváncsi vagyok rá, de hol nézem meg..?

félig offolt költői kérdés: 7-8 év múlva tudjuk még miaz h dvd?
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!