Liar Game - Hazudni vagy nem hazudni: az itt a kérdés

Írta Papa Dátum 2011-02-04 10:14 Hozzászólás 2 Olvasta 3451 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Egy véresen komoly játék, tele hazugsággal, csalással, árulással és pénzzel. Egy rettentően hiszékeny lány, aki mindenkiben megbízik és még sosem hazudott. Van esélye győzni? Két évad, egy film és rengeteg elképesztő fordulat után kiderül.

Kanzaki Nao már-már hülyének tűnhet, annyira nagyon megbízik mindenkiben. Soha egy pillanatra sem merült fel benne, hogy bárki hazudna, vagy át akarná verni. Éppen ezért már gyerekkorától kezdve állandóan a különböző ugratások és trükkök célpontja, de ez sosem zavarta őt. Az egyik nap talál egy fekete dobozt az ajtaja előtt és ezzel az egész élete fenekestől felfordul.

A dobozban ugyanis egy videokazetta, egy levél, valamint 100 millió yen található (a mai árfolyammal mérve ez olyan 241 millió forinttal megegyező összeg). A kazettát lejátszva egy maszkot viselő férfitől megtudja, hogy a doboz kinyitásával sikeresen bekerült a Liar Game nevű játékba. Feladata, hogy a megjelölt ellenfelétől elcsalja az ő 100 millióját. A játékra szánt hónap lejárta után a szervezők megjelennek és visszaveszik a 100 milliót mindkét játékostól. Akinek többlete van, annak az a pénz a nyereménye. Akinek viszont kevesebb pénze van, azon behajtják... mindenáron (lakás elzálogosítása, minden ingóság eladása, esetleg rabszolgamunka). Kanzaki számára tehát 3 lehetőség adott: nyer, akár 100 milliót is; veszít, akár 100 milliót is; vagy kiegyezik az ellenfelével és egyikük sem nyer vagy veszít egy petákot sem.

A hölgy első ellenfele volt középiskolai tanára. Kanzaki persze majd kiugrik a bőréből, hogy ebbe a nehéz helyzetbe épp szeretett tanárával kerül össze. Át is megy az úriemberhez, aki készségesen felajánlja, hogy beteszi egy bankba mindkettejük pénzét és a hónap végeztével majd visszaadják a szervezőknek és mindketten adósság nélkül szállhatnak ki. Főhősnőnk megbízik a volt tanárában és otthagyja a pénzt... igen, ennyire naiv. Hamarosan ugyanis megérkezik a levél a jelenlegi állással, miszerint az ifjú hölgy minden pénze az ellenfeléhez került. A lány rohan a tanárhoz, így pont kihallgatja, ahogy az a telefonon ostobának nevezi és garantálja a hitelezőjének, hogy hamarosan meglesz a pénz.

Kanzaki összetör, a rendőrséghez fordul, akik azonban nem tudnak segíteni, hiszen a lány önként és dalolva adta oda a pénzt, és nem írtak semmilyen szerződést. Viszont, a nagyon kedves rendőr elárulja, hogy egy vérprofi csaló, Akiyama Shinichi épp most fog szabadulni 3 éves börtönbüntetéséből. Hősünk elrohan a börtönhöz és könyörögni kezd a srácnak, hogy segítsen neki.

Hogy végül Akiyama miért dönt úgy, hogy segít, az majd kiderül. Ahogy az is, hogy egyáltalán nem véletlenül került Kanzaki a játékba, és bizony korántsem véletlen az sem, hogy összekerült Akiyama-val. A Liar Game szervezőinek keze pedig sokkal messzebbre ér, sokkal nagyobb a hatalmuk, mint azt bárki is hinné. Legyőzheti a játékot a végtelenül naiv Kanzaki Nao? Nyerhet úgy, hogy nem változik meg? Győzedelmeskedik a bizalom a kapzsiság felett? A jó néhány fordulón átívelő történet végére minden kiderül.


A sorozat a megegyező nevű mangán alapszik, amit azonban nem volt még szerencsém olvasni, így nincs összehasonlítási alapon (azt azért lefogadom, hogy jobb, mint az amcsi képregény feldolgozások). A Liar Game nagyban hasonlít a Fűrészre, noha a játék során senki sincs közvetlen életveszélyben, ugyanis erőszakkal nem lehet nyerni, aki bántalmaz valakit, azt súlyosan megbüntetik. A hasonlóság abban rejlik, hogy itt is az a központi téma, hogy ki meddig menne el azért, hogy magát mentse. Arról nem is beszélve, hogy ugyan nem ölnek meg, de lássuk be, ha egyik napról a másikra elvennének tőlünk 241 milliót, elég sokan kerülnénk az utcára. A legjobb esetben hajléktalanul élnénk le hátralévő életünket, miközben éhbérért gürcölünk a Liar Game által szerzett munkahelyen. És a 241 milliónál sokkal több pénzt is lehet veszíteni, ahogy egyre nagyobb lesz a tét, a döntő közeledtével.

A hazugság, a csalás és az árulás központi elemei a játéknak, ám arra csak Kanzaki Nao jön rá, hogy igazából mindenki kikerülhet győztesen a dologból, ha mindenki képes lemondani a nyereségről. Azonban itt egy kérdés: Ha egy vadidegen nyomorba taszításával nyerhetünk mondjuk 500 milliót, a megmentésével viszont pénz nélkül maradunk, akkor mit választanánk?

Kanzaki Nao szerepében az elbűvölő Toda Erika-t láthatjuk, akinek a mosolya egy szempillantást alatt leolvasztaná az összes jeget, bármelyik sarkról. Ritkán látni, hogy egy Nao-hoz hasonló nagyon naiv, nagyon kedves karaktert egy színész ilyen jól tudjon hozni. Nem tudom, hogy a valóságban Toda kisasszony milyen ember, de ebben a sorozatban egy tökéletes angyalként jelenik meg a szemünk előtt.

Akiyama Shinichi ezzel szemben inkább egy démon. Matsuda Shota felejthetetlent alakít a számító, ravasz, ördögien intelligens Akiyama szerepében. Akiyama karakterére rótták az írók a feladatot, hogy kiváló csalóként előteremtse azt a helyzetet, amelyben Kanzaki összefogásra és együttes küzdelemre tett javaslata igen csábítónak hat. Mondhatni ő az angyal kardja, vagy ostora, ahogy tetszik. A döntő pillanat előtt felhangzó, halk, de igen sátáni kacaj olyan dolog, amiért nagyon irigy vagyok Matsuda úrra. Örülnék, ha így tudnám az emberek tudtára adni, hogy megszívták.

A rengeteg mellékszereplő közül kiemelkedik a Suzuki Kosuke által játszott Fukunaga Yuji. Suzuki tankönyvekbe illó módon hozza a rettentően idegesítő, tenyérbemászó, kígyóként mesterkedő, pénzéhes árulót. Nem egyszer akartam, hogy valaki üsse már le végre, ami bizonyítja, hogy a színész elvégezte feladatát. Suzuki Kazuma is ördögien jót alakít a tényleg sátáni Yokoya szerepében, ahogy Kikuchi Rinko is igazán félelmetes átváltozáson átesve játssza el a megátalkodott, megfélemlítéssel uralkodó Katsuragi Ryo karakterét. Mindenképp megemlítendő Watanabe Ikkei, akit már láttam kedves papucsférjként, s azok után meglepően jól alakított most egy igazi seggfejet. Kichise Michiko pedig, amellett, hogy jól alakít, elképesztően jól néz ki és noha Toda Erika mosolya szinte lefőzhetetlen, azért férfiszemmel még így is jobban vártam, hogy mikor jelenik meg végre a színen Kichise (persze ugye ízlések és pofonok).

A Liar Game összességében egy nagyon változatos, elképesztően fordulatos cselekménnyel és bámulatos csalásokkal teleszórt sorozat. Kicsit olyan, mint a Columbo: mindenki tudja, hogy mi lesz a vége, de ettől még egy percre sem válik unalmassá. A remek alakítások, a kiváló történet, a háttérben megbújó titkot, mind-mind alkalmasak arra, hogy felejthetetlenné tegyék azokat az órákat, amit az ember a Liar Game-re áldoz.

Végezetül a két évad és a lezáró film openingje:


Hozzászólás
Papa Papa
2011-02-04 13:16
Első évad: http://jdramazone.com/jdramas/liar-game-completed/

Második évad: http://jdramazone.com/jdramas/liar-game-season-2/

Lezáró film: http://jdramazone.com/jdramas/liar-game-the-final-stage/
PetiX PetiX
2011-02-04 12:13
^^
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!