Harmadolt album - 1. rész (Ákos - Igazán)

Írta Pactolous Dátum 2014-10-06 21:28 Hozzászólás 0 Olvasta 3004 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Ep, azaz extended play, vagyis középlemez. Több egy maxinál, ami jóformán egy, maximum két dalt és annak különböző változatait tartalmazza, de kevesebb egy igazi albumnál. Ákos esetében ez négy új számot jelent és öt remixet: ezzel (és majd jövő tavasszal egy újabb ilyennel) kell beérnünk a messzi távolba vesző, új nagylemezig. Kibírjuk?

Ákostól ez a megjelenési forma először jelentkezik, bár azt már megszokhattuk, hogy a kislemezek (többsége) bővelkedik plusz tartalmakkal. Főhősünk egyre kevésbé hisz az albumban, pontosabban abban, hogy akadnak rá még vevők, ezért most kisebb időközönként ilyen EP-k segítségével juttat el friss szerzeményeket a nagyérdeműhöz. Nem igazán értem mondjuk, erre miért van szükség, hiszen Ákos rajongói bázisa meglehetősen hűséges és készséggel pengetik ki a különböző összegeket az aktuális korongokért, de az is tény, hogy a lemezeladási számok évről-évre, globálisan nézve is drasztikusan csökkentek. De hogy ha félreteszem az én gyűjtői szenvedélyemet, tulajdonképpen most csak azért fizetek, hogy előbb hallgathassam meg az új dalokat (meg az átértelmezéseket), hiszen ezek majd később – feltehetőleg mindegyikük – felkerülnek majd a készülő nagylemezre. Kemény élet az üzleti élet…!


No de félre cinizmus, hiszen örülök én, hogy van mit hallgatnom, van miről írnom! Arról nem is beszélve, hogy lelkesedésem gejzíre a sztratoszférába lövellt ki, amikor meghallottam, hogy Ákos nem mással állt össze, mint az egykori Bonanza Banzai-béli harcostársával, Hauber Zsolttal. Ebből már leszűrhető, hogy a hangzás ismét elektronikus, közelít a 2084 világához, ugyanakkor annál sokkal kidolgozottabb, mélyebb, érzelmesebb. Ennek első előhírnöke volt a csak digitálisan megvehető Újrakezdhetnénk, ami rövid időn belül rádiókedvenccé avanzsált. Igazi nyári sláger, modern, fiatalos hangzással, egyszerű, de megjegyezhető szöveggel (ami nekem – és most szembemegyek a tömegekkel – kifejezetten bejött). Rendkívüli módon örültem annak, hogy végre ismét felkapottá vált egy Ákos szám, talán már túlságosan is, de hát ez manapság így megy. A dal élőben is jól szól, ahogy azt volt szerencsém az EP megjelenésének napján egy zártkörű minikoncerten is hallani.


Az "Újrakezdhetnénk" című dal lyric videoklipje

Az EP a kronológiát betartva ezzel a számmal indít, utána pedig a címadó tétel következik, szintén Hauber Zsolt tollából. Ehhez már egy rendes, tehát nem csak úgynevezett lyric (dalszöveg) videoklipet is forgattak a Dunai Vasműben, ami nem sikerült rosszra, de nem is lett túl fantáziadús, történetet pedig ne is várjunk. A szám maga klasszisokkal jobb lett, talán még az Újrakezdhetnénk-et is megelőzi, hangszerelési mélységben mindenképp. A szintik nagyobb hangsúlyt kaptak, több melódia is színesíti a dalt, a refrén felemelő, a középrész sötét, a szóló remek, tehát összességében „igazán” tetszetős a nóta (csak, hogy sok más sajtóorgánumhoz hasonlóan én is elsüssem ezt a poént). Ateista ember lévén a dalszövege számomra nem sokat jelent, de én tudtam máshogy is értelmezni, úgyhogy nem idegenkedem tőle. Azért az mulattató volt, amikor valaki egy fórumban keresztény szintipopként jellemezte a stílust...

Az első két szám hozza a kötelezőt, de mi a helyzet a folytatással? Az Amikor Szerettél című szerzemény egy kifejezetten csöndes, lassú dal, amit áthat egyfajta végtelen melankólia. Először alig akartam elhinni, hogy ezt is Zsolti írta, annyira más világ. Az akkordváltások merészek, és az egész nóta egy furcsa Depeche Mode/Lana Del Rey egyveleg benyomását kelti, ami nálam már felér egy piros ponttal. Nehezebben szokható szám, érdemes többször meghallgatni, és idővel közel enged magához. Nagyon persze ne adjuk át magunkat a nyugalomnak, mert akkor a Kapuzárás című trekk stroke-közeli állapotba taszít minket. Ehhez a dalhoz Lepe adta a szakállát, aki a 12 éve ismert Ölelj Meg Újra óta nem írt Ákosnak számot. Elképesztően torz és agresszív kezdés után egy eklektikus, túlhangszerelt, zajos electro-rock nóta képe rajzolódik ki előttünk, fél-élő dobokkal (gyanítom, hogy Bánfalvi Sanyi az elektromos dobszettet használja), többféle váltással és mókás szövegekkel. Első hallgatáskor csak nevettem, másodjára már bólogattam, most pedig már várom a decemberi Aréna bulit, hogy teli torokból üvölthessem. Aki nem bírja Ákos önparodisztikus oldalát, az jobb, ha messziről elkerüli ezt a számot, a többiek maradhatnak.


Az "Igazán" című dal videoklipje

Miután lement a 4 új dal, jöhetnek a remixek, amiből kettőt Zsolti jegyez. Az Újrakezdhetnénk Retro Mixe már korábban szerepelt a digitális maxin, nem egy nagy eresztés, ráadásul nincsen benne semmi energia. Az Igazán Voice Remixe viszont kellemesre sikerült: nyugodtabb, csendesebb lett, másfajta hangulatot adva neki ezzel. Hazánk két DJ-je is vállalkozott arra, hogy klubosítsa eme két számot, amitől én előre féltem, mert igazán (bocs…) jó, minőségi átiratot ebből a stílusból Ákosnak még nem készített jóformán senki. Nem nyugtatott meg az sem, hogy két régi (ha gonosz lennék, azt írnám kiszuperált) nevet szerveztek be, Spigiboy-t és DJ Junior-t. Nagy megkönnyebbülésemre sikerrel vették az akadályt, még ha nem is alkottak eget rengetőt. Spigi Herr Spiegel változata az Újrakezdhetnénk-ből egy szolid, deep house-os beütésű cucc lett, ami ügyesen változtatta meg az eredeti dallamát. DJ Junior kommerszebbre vette az irányt, és a mai divatos house stílusban alkotta újra az Igazánt. Enyhén monoton, és valamivel több kraft is szorulhatott volna bele, így kötve hiszem, hogy a klubok kedvencévé válna, de nem rossz. Végezetül pedig az Amikor Szerettél kapott egy Re-Acoustic Edit-et, azaz zongora- és gitárközpontúvá fogyasztották le a dalt.

Szóval ez van most: 4 új szám, amiből lesz nagykoncert (kettő is!), ezek hangulatában pedig előkerülnek és áthangszerelődnek majd a régebbiek is. Jövőre ugyanígy várható egy hasonló kaliberű középlemez, majd talán egy igazi album 2015 végén. Hogy mennyire válik be ez a formula, az már nem kérdés, hiszen az EP sikeres, és az új számokat is szereti a közönség. Hogy mennyire szimpatikus megoldás, az már egy másik téma, de mivel külföldön is létezik és él még ez az üzleti modell, aligha tehetünk szemrehányást Ákosnak. Különben is, így legalább kaptunk újdonságokat, nem kell éveket várnunk, elég csak hónapokat, azért ez is valami. Én a magam részéről inkább bizakodó vagyok, bár látom az árnyoldalait is ennek a módszernek, perpillanat örülök. Ismét tiszta szívvel dicsérhettem egy Ákos produkciót!


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!