Puhi! Puhi! (Clannad)

Írta Pactolous Dátum 2014-11-11 23:04 Hozzászólás 2 Olvasta 2977 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Vannak olyan animék, amik meglepő alaphelyzetükkel keltik fel az érdeklődésemet, mások lebilincselő humorukkal. Előfordult már olyan is, hogy a hangulat láncolt a monitor elé és tagadhatatlan, hogy egyesek a hírnevükkel érdemelték ki figyelmemet. Ügyesebb sorozatok akár mindegyik kategóriába is belecsúszhatnak, de amiről most írok, az utóbbiba tartozik, és sokáig át sem mászott a többibe.

Mielőtt még a szokásos módon megkezdeném az anime ismertetését, hadd térjek ki arra, hogy miképp is futottunk egymásba a Clannad és én. Az már talán ismert, hogy anime függőségem kialakulásában jelentős bűnrészességet vállal Papa, ez most mégsem fűződik az ő nevéhez, sőt, jelen írásunk tárgyát én ajánlottam neki (és még nem nézte meg…). De kanyarodjunk vissza a kezdetekhez, nos, már akkor összefutottam ezzel a címmel, mikor még újszülött otaku voltam; mindenki odáig volt érte, az értékelések az egeket verték és nem győzték a kezdőknek ajánlani, hogy "aztán ebbe mindenképp, de tüstént és most nagyon gyorsan, miért nem nézted még meg???" Persze, ekkora hype után némi fenntartásokkal kezd bele az ember egy sorozatba, bár akadnak ellenpéldák (lásd Attack on Titan). A Clannad viszont nem adta könnyen magát.


A KEY stúdió által gyártott animék sajátossága, hogy az első epizódban iszonyatos mennyiségű információ zúdul a nyakunkba. Rengeteg szereplőt mutatnak be, de csak futólag, zajlanak a történések, kapkodjuk a fejünket, és sokáig tartanak minket a sötétben. Pedig most is igaz az, hogy az alapok felvázolása lerendezhető egy mondatban. Furukawa Nagisa és Okozaki Tomoya, a két különc fiatal összeismerkednek és mielőtt még észbe kapnának, barátokat gyűjtenek maguk köré. Tulajdonképpen ennyi, a többi történést úgyis a szereplők indítják be. Persze egy úgynevezett slice of life, azaz a mindennapi életet bemutató anime-nek, ami főképp az iskolai kalandokra koncentrál nem feltétlenül kell többet ígérnie, épp ezért a sztori nem is rendelkezik túl sok csavarral. Ezt még elviselem, mert kedvelem ezt a kategóriát, de "láttam már falon pókot", nem érzékeltem semmi eget rengetőt. Sőt, szégyen és gyalázat, de elsőre a sorozat egyáltalán nem ragadott magával.


A Clannad opening-je

Mindez odáig fajult, hogy pár rész után egyáltalán nem értettem, miért is ez a nagy hírverés! Persze a humor rendben van, de iszonyatosan sok a szereplő, és elképesztően hamar mutatnak be mindenkit. Idővel szerethetővé válnak, ugyanakkor engem a kinézetük iszonyatosan zavart (pedig néztem már KEY gyártású sorozatot, pl.: Angel Beats!, Little Busters!, úgyhogy a narkósan tág pupillák számomra egyáltalán nem szokatlanok).
Szemfüles konspirátorok az anime két szériájának befejezése után nézzék meg az első opening-et, lesz szájtátás!
Mindennek tetejébe még egy furcsa fantasy szál is bekerült a képbe, amit én kifejezetten erőltetettnek és hatásvadásznak gondoltam. Egyszerűen nem értettem, ennek mi a szerepe, öncélúnak és (figyelem, új fogalom!) túlművészieskedettnek tűnt, pont azért, mert a környezet valóságosnak hat, és ide nekem nem passzolt semmiféle szupernaturális történés. "Nincs az a Kami-sama, hogy ebből bármi értelmes is kisüljön" - gondoltam én. Mégis, ahogy hullottak lefele a homokszemek az órán, úgy rántott magával szép, lassan az anime, de még mindig nem éreztem át, hogy mitől is olyan különleges az egész. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a hardcore értékelők szerint a második évad második felétől következnek a jóságok.

A Clannad ending-je. Gyerekessége ellenére is nagyon fontos dal!

Szóval van egy Clannad első szezonunk, ami mindent összevetve élvezetes, de így utólag (végül is én a premier után 7 évvel néztem meg) semmi extra, láttunk már ilyet, látunk is még ilyet. No de kérem, van itt még egy Clannad: After Story elnevezésű folytatás! Feltennék egy kérdést: hol ér véget a legtöbb iskolai anime? Ott, hogy leérettségiznek a fiatalok, és elbúcsúznak egymástól. Itt kérem szépen az érettségi után sem áll meg az élet; láthatjuk, ahogy főhőseink megküzdenek a felnőtté válás súlyos gondjaival: továbbtanulás, munkába állás, gyermekvállalás. Ennél többet viszont nem vagyok hajlandó elárulni, mert az már tényleg a spoiler fogalmát merítené ki, és még mielőtt mindenki kivont katanával rontana felém („Persze, jól felcsigáztál minket, aztán semmi konkrétumot nem írsz!!!!”), ez csak miattatok van! A hatás úgy az igazi, ha nem sejtitek mi vár rátok, és higgyétek el, bármilyen sablonos megoldást sejtet az anime, egyáltalán nem az következik be, és ez nekem kurtára tetszett! Egy ponton azt hiszed, hogy tudod mi fog történni, majd nem, és nagyon nem és "jajj, csak azt ne"! Tényleg nehéz mindenféle jelző nélkül írni erről a szakaszról, de remélem, nem csak én vagyok így ezzel: ezen a ponton vett meg a sorozat kilóra.


Az igazság az, hogy az anime, ha eléritek ezt a szakaszt, szívfacsaróvá, megindítóvá és végtelenül aranyossá válik. Nem feltétlenül ebben a sorrendben és nem feltétlenül egyszerre. Ha nem kedvelted meg a szereplőket, akkor csak irigyelni tudlak, mert nem kell majd átesned semmi olyasmin, amin én és a többi érzelgős át esett/át fog. Megint csak dicsérni tudom a japánokat, hogy képesek egy ennyire megható történetet rajzfilm keretek között megvalósítani. A kevés infómorzsa mellé még csak annyit tudok útravalóul adni, hogy figyeljünk oda az apró részletekre, a zenékre (!), és arra a bizonyos fantasy szálra. Utóbbi lesz a kulcsa mindennek, és bizony mondom, a helyére kerül! Ezt azért nem gondoltam volna, hatalmas meglepetés volt! Mondjuk nem árt észben tartani, hogy a Clannad egy visual novel-ből készült; így talán érthető lesz a végkifejlet megoldása.


A Clannad: After Story nyitódala

A Clannad és folytatása tipikus példája a lassú folyású animéknek. Az első évad tényleg nem mutatja meg önmagát teljesen; élvezhető, de szokni kell, és érezhetően csak aládolgoz a folytatásnak, ami viszont tényleg viszi a prímet. Nem tudom eléggé ajánlani, de sajnos tény, hogy ez a szerkezeti felépítés sokakat elriaszthat, pedig majdhogynem kihagyhatatlan darab. Én azt mondom, ha felkeltette írásom az érdeklődésedet, vagy ha bírod a humoros, iskolai animéket, netán készen állsz egy kiadós, jóféle drámára és kitartó vagy, akkor a Clannad kerüljön előre a listádon! Utána elég lesz csak egy képbe belefutnod az Interneten belőle, és megrohamoznak az érzelmek, ezt garantálom!


A Clannad: After Story záródala

Szereplők:

Furukawa Nagisa
Félénk, de rendkívül lelkes leányzó. Betegeskedése miatt ki kellett hagynia egy évet az iskolából, visszatértekor, a tanév első napján találkozik Tomoya-val. Eltökélt célja, hogy az iskolai színjátszó klubot újra beindítsa, ehhez toboroz embereket.

Okazaki Tomoya
Kissé cinikus, másokat előszeretettel ugrató srác, aki utálja a sulit, apjával sincs jó viszonyban, ellenben Nagisa-t mégis a szárnyai alá veszi, és ott segít neki, ahol tud.

Fujibayashi Kyou
Agresszív, erős , hirtelen haragú, de kedves lány, aki védelmezően óvja ikertestvérét, Ryou-t. Van egy kis vaddisznója, Botan, aki az anime történelem legaranyosabb állata, és pont! (Puhi!)

Fujibayashi Ryou
Kyou ikertestvére, de nála sokkal békésebb természetű. Szeret jósolni, és bele van zúgva Tomoya-ba.

Ibuki Fuuko
Infantilis, naív, könnyen becsapható kiscsaj, aki nővére esküvőjére szeretne minél több embert meghívni, ezért cserébe kis, házi készítésű tengericsillagokat ad nekik ajándékba. Meglehetősen furcsa lány, körbelengi egyfajta titokzatosság.

Ichinose Kotomi
Az iskola csodabogara: rendkívül intelligens, de nehezen létesít kapcsolatot másokkal, visszahúzódó, a saját világában él. Hegedűjátéka katasztrofális, hosszabb időtávon egészségromboló hatása van.

Sunohara Youhei
Tomoya legjobb barátja; az anime bohóca. Idétlen, hibbant, agyalágyult, de a szíve a helyén van.

Sakagami Tomoyo
Hihetetlen fizikai erővel rendelkező hölgyemény, aki annak idején megtisztította a város utcáit a huligánoktól. Youhei-jel nagyon nem bírják egymást, de persze mindig a fiú húzza a rövidebbet.

Érdemes még kiemelni Nagisa szüleit, ők frenetikusak! Ők ketten egy pékséget vezetnek, de sajnos Nagisa anyjának a cipói borzalmasak, ez állandó gegforrás lesz az anime során. És persze ott van még Botan, a végtelenül cuki vaddisznó csemete, akinek szinkronhangja fantasztikus munkát végzett!


Hozzászólás
Pactolous Pactolous
2014-11-12 14:22
Köszi! :)

Tényleg nehéz szülés volt, ennyiszer szerintem még sosem írtam át cikket, de a végén még a technika is próbálkozott azzal, hogy megtörjön.

Viszont a 413 anime epizód nem kifogás, mert én, ha nem is rögtön, de mindig belekezdtem abba, amit ajánlottál, és itt most hadd ne soroljak fel címeket... Jó, persze, nem siettetlek, de... BÁSKŐK! :D
Papa Papa
2014-11-12 10:19
Ezt kérem alássan nagyon szépen össze tetszett rakni! Lehet, hogy tényleg sokáig tartott, de a formátum és a tartalom is kifogástalan! Büszkeségem határtalan :)

Viszont azt gyorsan megjegyzem, a Clannad még nem látása kapcsán, hogy tegnapi számolásom után még 413 anime epizód van a gépen, amit nem is láttam, szóval... ja. :D
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!