Papa jelentkezik! - 2017/03

Írta Papa Dátum 2017-03-31 16:29 Hozzászólás 0 Olvasta 3171 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Papa Facebook-os rovatának márciusi összefoglalója ismét öszvér jellegű lett, ugyanis két anime és egy Netflix-es sorozat miatt ragadott ebben a hónapban klaviatúrát, én viszont egy írást még mindig nem tudok két rovatba betenni. Így kérem szépen senki ne akadjon fel azon, hogy az Iron Fist ismertető az Anime kategóriába esett! Tessék a szerzőnek szólni, hogy néha írjon ide is! Én már próbáltam, szélmalomharc...

Első poszt
Papa jelentkezik!
Hölgyeim és nyulaim, a Drifters-t tessék most azonnal megnézni. Igazából tökre felesleges írnom róla, de azért megteszem, hogy majd legyen mit betenni Pactolous mesternek a havi összegzőmbe (köszönöm szépen, de ahogy fentebb olvastad, már ha olvasod a saját írásaid, akkor tudod, hogy nem ezzel küszködöm - Pactolous).


Van egy világ, aminek az irányításáért két titokzatos erő verseng. Hogy a küzdelmet eldöntsék, a mi világunk különböző idősíkjaiból toboroznak neves hősöket, harcosokat, tábornokokat. Amint nálunk meghalnának, átkerülnek ebbe az új világba, ahol mindenki saját vérmérséklete szerint csap bele a háborúskodásba. A szereplőgárda ennek megfelelően zseniálisan kitalált, noha többségük azért, értelemszerűen, a japán történelemből kerül elő. A teljesség igénye nélkül: Shimazu Toyohisa, Oda Nobunaga, Yoichi, Abe no Shinmei, Hijikata Toshizou. A nemzetközi mezőnyben pedig: Hannibal, Scipio Africanus, Butch Cassidy és persze a Sundance kölyök, Jeanne d'Arc, Raszputyin és a többi (csak várjatok míg kiderül ki alapította az Orte Birodalmat, zseniális húzás).

Az már csak pont az "í"-n, hogy mindannyian kiválóan vannak megírva, remek karakterek, a szokásoknak megfelelően elképesztő szinkronnal megtámogatva. A történet pedig sodró lendületű, egy pillanatra sem áll, igazán olyan anime, amit érdemes akár együltő helyünkben is megnézni.
Az animáció szerintem fenomenális és majdhogynem egyedinek nevezném (az biztos, hogy ritkán látok pontosan ilyet). Az opening pedig abszolút világbajnok! Ha az egy kicsit is tetszik, egy kicsit felkelti az érdeklődéseteket az anime iránt, akkor semmiképp se hagyjátok ki. Meg egyébként se, mert tényleg majd minden ízében tökéletes.

Természetesen az első tizenkét rész, noha rengeteg minden történik benne, csak első évad. Hogy mikor lesz második? A fene se tudja, de már a készülte be van jelentve, szóval ha minden igaz, akkor bizony folytatni fogják, én meg tűkön ülve fogom várni. Ha egy szóban kellene összefoglalnom a Drifters, azt mondanám: Szórakoztató. Nagy "Sz"-szel. Nagyon naggyal. Nem is tudom pontosan mire számítottam vele kapcsolatban, de végül teljesen elsodort és maga alá temetett. Minden percét imádtam és nem tudom eléggé ajánlani! Igazi csemege!


A Drifters nyitódala
Második poszt
Papa jelentkezik!
Ezúttal pedig egy könnyed kis semmiséggel, ami a New Game! nevet viseli. Adott egy ifjú hölgy, aki karakter designer akar lenni és sikerül csatlakoznia ahhoz a céghez, ami a kedvenc játékának folytatását fejleszti. Persze hamar kiderül, hogy a csapatban mindenki flúgos, a maga módján, mi pedig betekintést nyerhetünk a mindennapjaikba.

Slice-of-life anime, ami azért annyira nem megy bele a szakmázásba. Természetesen érint olyan elemeket, mint a közös hűtő használata, a határidők, az egész éjszakás túlórák és stb, de nagyon is könnyen emészthető, mondhatni light formában. És egyébként ez a hozzáállás jellemző az egész animére. Egyáltalán nem komoly, nem akar semmi több lenni, mint ami. Kifejezetten szórakoztató, abszolút érdemes megnézni és biztos befektetem majd a második évadra is az időmet, de nem egy nagyívű klasszikus.


Kellemes kikapcsolódás, teljesen korrekt karakterekkel, történettel és üdítően bájos humorral. Egy-egy nagyobb hangvételű, vagy komolyabb témájú anime között igazán elfér és szeretettel ajánlom is mindenkinek! Egyetlen kérdés maradt bennem: hová tűntek a férfiak? De most komolyan, szerintem két kezemen össze tudnám számolni mennyi pasi lett rajzolva az egész évadban és azoknak sem volt szövegük. Pedig azért, ha ismereteim nem csalnak meg, akkor a játékfejlesztés Japánban sem féltétlenül az a foglalkozás, amit 99%-ban nők végeznek. De persze ez nem vesz el semmit a New Game! értékeiből, csak érdekes furcsaság.

Harmadik poszt
Papa jelentkezik!
Sosem hittem volna, hogy az Iron Fist lesz a Marvel-es Netflix sorozatok leggyengébbike, de aztán csak az lett.

Danny Rand, a milliárdoscsemete, szüleivel együtt Kínába utazik, ám a repülőjük a Himalája felett lezuhan. A srác az egyetlen túlélő és K'un-Lun harcos szerzetesei fogadják magukhoz. K'un-Lun egy másik dimenzió, egyfajta szeglete egyfajta mennyországnak, ahol Danny hosszadalmas és kegyetlen kiképzés során megszerzi magának az Iron Fist címet, ami K'un-Lun védelmezőjévé teszi.


A szerzetesek azonban nem nagyon érthettek az emberekhez, ugyanis Danny szellemileg és érzelmileg olyan szinten sérült, hogy az leírhatatlan és ezen problémája végül arra is készteti, hogy elhagyja őrhelyét és visszatérjen New York-ba. Miért is olyan jelentős az Iron Fist? Milyen szuperképességekkel rendelkezik, amik alkalmassá teszik egy másik dimenzió megvédésére? Lássuk!

1. Danny képes eljutni, repülővel, New York városába. Ez azért furcsa, mert hónapok óta ugyanabban a ruhában létezett, hetek óta nem fürdött és nincsenek cipői. Ja, meg igazán pénze sem. Tessék megpróbálni hasonló körülmények között feljutni egy járatra! Ugye, hogy hősnek kell hozzá lenni!
2. Danny napokon át mezítláb járkál, alszik New York utcáin és a világon semmilyen baja sem lesz ebből. Még csak meg sem fázik!
3. Danny kisgyerekként került a szerzetesekhez, ahol egyrészt nem is igazán látott nőket, másrészt meg még nőtlenségi, szüzességi fogadalmat is tett. Miért fontos ez? Mert amikor életében először van nővel, tökéletes szeretőnek bizonyul.
4. Danny képes a chi-jét az öklébe összpontosítani és nagyot ütni vele. De ez nem olyan fontos, mint az előző három, mert szinte nem is használja a 13 rész során.

Az Iron Fist fő problémája, hogy ha nem ismerjük az egész történetet, akkor amikor először látjuk a főhősét, az juthat eszünkbe: "Rinyapicsa". Ne tessék félreérteni, komálom, ha a legyőzhetetlen hőseimnek van olyan oldala, ami megmutatja, hogy ők is csak emberek. Ha van egy olyan érzelmi hátterük, problémájuk, amin felül kell emelkedniük ahhoz, hogy azzá váljanak, akikért utána badass hősökként tudok rajongani. A gond az, hogy Danny rohadtul nem változik meg, rohadtul nem emelkedik felül semmin. Vagyis kb egy pillanat alatt igen, hogy aztán a végére megint kapjon okot rá, hogy egy évadon át siránkozzon.

Muszáj összehasonlítanom ezt a Daredevil-el, mert mivel az Iron Fist szinte sosincs használva, ez a sorozat, harc terén, kb ugyanaz akar lenni. DE! És ez egy naaagy DE! Amikor Daredevil küzd ő is haraggal operál. Dühös. Frusztráltnak is mondható. Ám annak a karakternek a kiállásából erő és megfélemlítés sugárzik. Azt ordítja: "Feltörlöm veletek a padlót", még akkor is, ha hősünk már csurom vér és alig bír mozogni. Danny jelenetei viszont azt kiabálják: "miért nem szeretnek a halott szüleim?"

És ahogy mondtam, ezzel nincs is gond, úgy kb 10-11 részen át, de a végére már ki kellett volna ebből nőni és ennek a sorozatnak nem sikerült.
Idén szeptemberben jön a The Defenders, amiben Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones és Iron Fist összeáll egy rövid időre, hogy csapatként működjenek. Jelen állás szerint, szerény véleményem szerint, Danny-vel egyikük sem foglalkozna egy picit sem. Max megcsóválnák a fejüket, vagy "Chill the fuck out, man!" felkiáltással lekevernének neki egy atyai fülest... amire egyébként ő nagyon vágyhat.

De, vissza az aktuális sorozathoz! A gonoszok félig-meddig működtek és Madame Gao szerintem egy remek karakter, akit itt túlhasználtak egy picit. Claire Temple szépen összefogja az össze Marvel-es sorozatot és egyelőre úgy érzem helye is van bennük, nem csak úgy benyomták.
Colleen Wing megjelenése nagyon jól rávilágít arra, hogy mekkora hiba volt a Luke Cage-ben olyan nagyon elkúrni Misty Knight-ot, mert az hétszentség, hogy ezek ketten sosem lesznek igazán partnerek, főleg, mivel Misty kb semmit sem ér, Colleen pedig igazán hasznos tagja lehet bármilyen csapatnak. Azt viszont nem értem, hogy miként lobbant lángra közte és Danny között az örök szerelem lángja ilyen gyorsan. Biztos a csávó, fentebb említett, harmadik szuperképessége miatt.

Még lesz egy-két visszatérő karakter, de velük most nem foglalkozom, mert ez már így is kezd nagyon hosszú lenni, másrészt meg kicsit sem fogok sírni, ha még egy-két évig nem látom őket. Nem borzalmasak, vagy ilyesmi, csak... meh. A harcok terén a sorozat hozza a szintet, habár a karakter jellegéből adódóan sokkal többet szerettem volna látni belőlük. Na nem a folyosón játszódó részekből! Oké, megértem, a Daredevil-ben nagyon bejött, azóta ez része lett ezeknek a sorozatoknak, de most már lassan legyen elég, jó? Van egy csomó más izgalmas helyszín, a folyosókon kívül! Az opening stílusában tetszett, ismét nagyon passzolt a karakterhez, a zenéje viszont... nem tudom. Az sem borzalmas, azt mondanám, hogy valamennyire klappolt is, csak nekem nem tetszett. Azt is nehezményezem, hogy szerintem túlságosan cliffhanger lett az első évad lezárása. Ez azért is baj, mert kétlem, hogy a The Defenders-ben ez a szál lesz folytatva, tehát felmerül majd némi probléma az idővonalakkal és abból sosem sül ki semmi jó.


Összegezzünk végre! Az Iron Fist okés. Kb ennyi. Okés. Nem rossz, de nem is igazán jó. Kicsit már unalmasak ezek az eredetsztorik, ez biztos rányomta az egészre a bélyegét, de azért meggyőződésem, hogy a karakter érzelmi fejlődésének rossz ábrázolása az, ami miatt fájó ez az egész.
Sajnos Danny nem jut el A-ból B-be, hanem valahol középen marad. Mint ahogy maga a sorozat is.


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!