Térj vissza! (Boku Dake ga Inai Machi)

Írta Pactolous Dátum 2017-04-20 20:31 Hozzászólás 3 Olvasta 3564 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Képzeld csak el, hogy olyan képességgel áldott meg a sors, hogy bizonyos, többnyire tragikus pillanatokban visszautazhatsz a múltba, pár perccel előbbre! Ha jó a megfigyelőképességed, akár meg is akadályozhatod, amit elsőre csak külső szemlélőként élnél át. Szimpatikus képesség, nem? Akkor most képzeld el azt, hogy nem pár percet lépsz vissza az időben, hanem 18 évet.

A Boku Dake ga Inai Machi (avagy angol címén Erased) főhőse, Fujinuma Satoru szépen trappol a krisztusi kor felé, bár még a bűvös harmincast nem lépte át (hahh, sorstárs!). Egyszerű átlagember, leszámítva a bevezetőben említett képességét, ami viszont tőle függetlenül működik. Bizony, nem önszántából fordítja vissza a történelem kerekét pár perccel, mondhatni teljesen véletlenszerűen működik. Épp ezért tényleg muszáj ébernek maradnia, ha megtörténik a visszaugrás, vajon mit kell megváltoztatnia, hol történik meg a baj? Ennek az időmanipulálásnak megvan az a hátránya, hogy sokszor ő lesz a szenvedő alanya, fizikálisan. Még nagyobb baj, hogy már az első részben olyan dolgok történnek, amik nem egy pár minutumos visszaküldést, hanem egy sokkal hosszabbat idéznek elő.


Szándékosan nem írom le, hogy mi váltja ki a 18 éves múltba utazást, annyit viszont elárulhatok, hogy Satoru-nak meg kell akadályoznia egy akkori eseményt, osztálytársának, Hinazuki Kayo eltűnését illetve halálát. Ehhez viszont muszáj lesz önjelölt Columbo-ként felpenderíteni a bűntényt, a mögöttes okokat, közelebb kerülnie a leányzóhoz és nem mellesleg borsot törni a gyilkos orra alá. Akárcsak a szép emlékű Steins;Gate sorozatban, a főhősnek itt sem lesz egyszerű dolga, és minden egyes kudarc után kénytelen-kelletlen elölről kell kezdenie a próbálkozást. Muszáj, hisz az akció sikerén múlik a jelen is.


Az anime ügyesen vegyíti a szolid nyomozgatós szálat és az alig jelentkező fantasy szálat a kilencvenes évekbeli japán általános iskolások mindennapjaival. Satoru-nak persze lesznek barátai, akik segítenek neki küldetésében, ennek ellenére ez nem lesz könnyű feladat. A rejtély megoldásán kívül meg kell küzdeni még egyszer mindazzal, amivel általános iskolásként - bár nem pont ugyanígy - már megtett, de ezúttal 29 éves fejjel. Nekem nagyon tetszett a könnyed gyermekkor és a kegyetlen bűntény kontrasztja, ebben szerintem nagyon erős a sorozat. Mit sem érne az egész viszont, ha nem izgulnánk a főszereplőkért. Jelentem alássan: izgulunk!


Az anime nyitódala

Ismerem a japán gondolkodást, főleg animék terén, nekik az úgynevezett "bitter end" már elegendő. Ez azt jelenti, hogy a drámával fűszerezett rajzfilmek ritkán érnek véget vidáman, náluk a boldog befejezés sokszor szívfacsaróbb, mint egy nyugati produkcióban. Épp ezért soha nem voltam teljesen biztos, vajon ki éli túl a sztorit, ki marad élve az utolsó részben. Megfejelve az egészet az idő visszatekerésének lehetőségével tényleg bármilyen végkifejletet el tudtam képzelni és ez kérem szépen nemes egyszerűséggel jó. A végkifejlet felé közeledve pedig akadnak könnyfakasztó pillanatok is! A gyilkos kilétét illetően viszont elég hamar eloszlik a sötétség és ez lehet probléma. Engem mondjuk párszor sikeresen elbizonytalanított az anime: "Ááá, ő az, tuti ő az!" "Vagy mégsem? Akkor ő?" "Neeeeem... ő lesz az!" Sorstársaim viszont arról számoltak be, hogy kiszámítható volt ebből a szempontból a sorozat. Nos, feljebb említettem a Columbo-t, ott is tudtuk mindig előre, ki a tettes, szerintem itt is az izgalmas, hogyan jutunk el a végkifejletig. És különben is, az inas az! Vagy a kertész!
Főbb szereplők:


Az anime záródala

Szóval a hangulat és a történet szerintem teljesen rendben van, izgalmas, ötletes, igaz nem forradalmi, de ellátja célját. A rajzolás is rendben van, külön tetszett, hogy a múltban játszódó részek is megütöttek egyfajta nosztalgikus hangulatot, megjelenésében is olyan volt, mintha évekkel ezelőtt készült volna. Ezt értsük viszont csak a karakterábrázolásra, maga a kinézet simán 2016-os színvonal. Nem értem a japán nyelvet, de mintha a mondatok, szófordulatok is a régi időket tükrözték volna, de ebben meg kell erősítenie egy szakértőnek. Különösen érzékeny vagyok a kezdő és záró zenékre, de mind az opening, mind az ending elnyerte tetszésemet, még ha nem is lettek instant kedvencek. A szinkronhangok pedig a szokásos magas minőséget képviselik.

A Boku Dake ga Inai Machi egy kiemelkedően jó anime, ami szerencsére egy kerek egész, úgy teljes, ahogy van. Talán a befejezés hagyhat kívánnivalót maga után, abban az értelemben, hogy az én ízlésemnek egy kicsit patetikus volt (nem "jóbaráti" értelemben...), de másba nem is kötök bele. Remek krimi, amiben keveredik egy kis ifjúsági detektívesdi, időutazásos misztérium és egy csipetnyi dráma. Helyenként kiszámítható és szentimentálisan japános, de előbbi személyfüggő, utóbbi meg a stílusra jellemző. Én azt mondom, érdemes tenni vele egy próbát, mert egy üde színfoltja volt a tavalyi év termésének!

Főbb szereplők:

Fujinuma Satoru
A sorozat 29 éves főhőse, mangarajzoló, másodállásban pizzafutár. Idővisszatekerő képessége révén képes megváltoztatni a jelent, de a nagy dolgok beindulásáig csak pár perces ugrásokat élt át. Kicsit magának való ember benyomását kelti, de ahogy az lenni szokott, személyisége a történések hatására az evolúció útjára lép.

Hinazuki Kayo
Satoru osztálytársa, akit még gyerekkorában raboltak el és öltek meg. Nem voltak barátai, egyes dolgokból arra is lehetett következtetni, hogy otthon sem volt minden rendben. Nehezen nyílik meg, de mivel Satoru eltökélten próbálja barátjává tenni és nem mellesleg megmentenie az életét, ez hamar megváltozik.

Fujinuma Sachiko
Satoru szerető édesanyja, ijesztő hatodik érzékkel, ami fiával ellentétben nem természetfeletti. Korábban televíziós hírolvasó volt, így pontosan tudja, milyen tragikus események is zajlottak le, mikor fia kisebb volt. Fontos szerepet kap a történetben!

Ken'ya
Szintén Satoru osztálytársa, kissé koravén srác, viszont a bajban lehet rá számítani, szó nélkül barátja segítségére siet, ha kell. Erős igazságérzete és értelmi képességei a többi általános iskolás fölé emelik.

Shiratori Jun
Satoru és a többi környékbeli gyerek barátja, kedves, törődő lélek. Mivel az mindig gyanús, ha egy idősebb férfi fiatalokkal lóg együtt, az eltűnések után őt tartóztatták le és ítélték halálra, mint bűnöst. De vajon jogosan?

Katagiri Airi
Satoru munkatársa, egy kedves középiskolás leányzó. Megbízható, segítőkész, de ha kell, erős is tud lenni. Hamar feltűnik neki Satoru furcsasága és lesz is alkalma neki segíteni, de hogy milyen formában, az kiderül a sorozatból.

Yashiro Gaku
Satoru és a többiek tanára, kedves és szerethető karakter. Ha kell, tanácsokkal egyengeti diákjai életét, segít a problémák megoldásában, legyen az akármennyire kényes téma.


Hozzászólás
masuda masuda
2017-04-22 20:54
Amennyi cliffhanger volt az egyes részek végén, jobb is. :D
Pactolous Pactolous
2017-04-22 11:45
És nincs semmi cliffhanger a végére, nyitva maradt szál, ez így jó, ahogy van, nem kell folytatás :)
masuda masuda
2017-04-20 21:21
Nagyon szerettem ezt az animét. Az első 2/3-a nagyon jó, csak a végére ült le egy kicsit szerintem. Igazából kb onnan kezdve, hogy Satoru rájön ki a gyilkos. Azzal viszont egyetértek, hogy nézőként nem az elkövető kiléte a fontos, hanem az az érzelmi hullámvasút, ami a sorozat egészére jellemző.
Kedvencem pl az a reggelis jelenet. Sachiko best mom.
*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!