Papa jelentkezik! - 2019/02

Írta Papa Dátum 2019-03-11 19:43 Hozzászólás 0 Olvasta 1606 | Rovat: Anime / Sorozat / Film »

Szolgálati közlemény! Három bejelentenivalóm is van a drága Olvasók felé! Először is mea culpa, de elfelejtettem, hogy februárban Papa írt erről-arról, szóval most ennek a pótlásához írom ezt a bevezetőt. Másodszor pedig: bizonyos okokból kifolyólag őkelme még egy darabig nem jelentkezik, de nem kell aggódni, amint elhárul minden akadály, visszatér hozzánk. Harmadik infó: mivel most is sikerült egy animét és egy élő szereplős sorozatot kiveséznie, hosszas gondolkodás után (5 másodperc) létrehoztam az Anime /Sorozat rovatot. Éljen a kreativitás! - Pactolous

ELSŐ POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal pedig a Steins;Gate 0-ról lesz szó, a hagyományostól eltérő módon, mert... mert Steins;Gate. Az minden, csak nem hagyományos. Szóval, én valamiért úgy kezdtem bele ebbe a sorozatba, hogy egy alternatív S;G-t fogok látni és amennyire én láttam, sokan így is emlegetik. Azonban ez messze nem alternatív S;G és nem is igazán folytatás, vagy előzmény. Hogy akkor mégis micsoda? Szerves része az első, mondhatni eredeti évadnak. Olyan eseménysor, ami abban is benne volt, csak nem mutatták meg nekünk. Éppen ezért a történetről az égvilágon semmit sem fogok írni és azt javaslom, hogy ne is nézzetek utána, még csak összefoglalás szintjén sem, a kommenteket pedig értelemszerűen tessék nagyon messzire elkerülni. Gondolom az is világos, hogy a Steins;Gate ismerete nélkül teljes mértékben értelmetlen és felesleges belevágni a 0-ba. (Ha valakit érdekel esetleg, mi is ez a Steins;Gate, akkor ajánlom véleményemet róla, mert hiszen írtam róla, bizony! - Pactolous)


De mégis mennyire kell felfrissíteni az emlékeket? Én azt mondom, hogy nem nagyon. A S;G animének van egy Wikipediás oldala, az ottani összefoglalót érdemes lehet elolvasni, ám annál mélyebben nem szükséges belemenni. A karakterek elég maradandóak voltak ahhoz, hogy most azonnal újra felvegyem a fonalat. Persze az idő és világsíkok megszokása kicsit tovább tartott, mintha rögtön az első évad után kezdtem volna megnézni. Ha pedig első évad, van egy Steins;Gate epizód 23 Béta nevű rész, ami a 0 közvetlen előzménye és meg is kell nézni hozzá, hogy értsük mi az alapszituáció.

Térjünk a lényegre: érdemes-e megnézni? Abszolút mértékben! Tény, hogy szerintem pont a legvégére lett egy picit összecsapott és úgy éreztem néhány dolog megmagyarázásával adósak maradtak a készítők, azonban összességében vitathatatlanul hozzáad annyit az eredeti sorozathoz, hogy a rajongók számára kötelező néznivaló legyen. A legtöbb epizód, sőt, talán mindegyik, erős cliffhangerrel ér véget, ezért nekem kevesebb, mint egy hét kellett rá, hogy mind a 24 részt lássam, ami azt hiszem eleget mond a 0 minőségéről. Szívszorító, izgalmas, kicsit kiszámíthatóan fordulatos, sok-sok nagy pillanattal. Steins;Gate. Se több, se kevesebb. Tessék megnézni! Aki meg még nem látta az eredetit, az kezdje azzal, de most ám! (Visszaemlékezésekhez kapcsolódó segédanyagok terén az eredeti visual novel oldalait nem ajánlom, mert azok esélyes, hogy lelövik a 0 történetét.)

MÁSODIK POSZT

Papa jelentkezik! Ezúttal pedig a Netflix egyik original sorozatáról, a koreai készítésű, élőszereplős, Kingdom-ról lesz szó! A betegeskedő király fia, a koronaherceg, egy ágyastól származik, az ifjú királyné pedig éppen a terhességének vége felé tart. Ha a király meghal, a koronaherceg lép a helyébe. Ha a királyné fiút szül, míg a király életben van, akkor a koronaherceg megy a levesbe és a csecsemő lesz az új koronaherceg. Persze a herceg és a királyné két különböző frakciót képvisel a palotában. Mindeddig teljesen átlagos koreai történelmi sorozatról van szó (mindez ugye a régi koreai királyságban játszódik, sok-sok száz évvel ezelőtt). Azonban a király meghal. De a királyné családja számára ez nem elfogadható állapot, így titokban tartják a dolgot és behívnak a palotába egy neves orvost, aki elvileg ismer egy módszert arra, hogyan lehet feltámasztani a halottakat. Sikerül is visszahozni a királyt, aki nappal alszik, este pedig agyatlan módon emberi húsra éhezik. A terv az, hogy a zombikirályt etetik amíg a királyné meg nem szüli a gyereket, aztán majd kinyírják és közszemlére bocsátják a tetemét. És most járunk kb. a sorozat első öt percében, a továbbiakról pedig csak annyit, hogy ez bizony egy kőkemény zombiapokalipszises sorozat, tehát nem csak a király fog éhezni, hanem ezrével mások is.


A jó:
Minden. Egy klasszikus történelmi palotadráma, ármánykodással, frakciókkal, árulásokkal. Kiváló akciójelenetek és egy tökéletes zombiapokalipszis. Ahogy a vírus elterjed, az olyan szinten hihetően van megírva, hogy csak néztem. Hibátlanul illik a korba és igen, ha akkoriban lettek volna zombik, így terjedtek volna el az országban. A World War Z (könyv) óta nem találkoztam ilyen hihetően elszaporodó zombikkal. Néhány fordulat várható, ám a legvégső csavar olyan undorító módon tökéletes és hatalmas, hogy azt leírni sem lehet. Mestermunka, nem is vitás! (Mondjuk ezért valószínűleg az eredeti webcomic-nak lehetünk hálásak, de pszt)

A rossz:
Noha már forgatják a második évadot, legalább egy évet kell még rá várni. Bizony, a vége csavar vitán felül korszakalkotó, ugyanakkor orbitális cliffhanger is.


A verdikt:
Minden percét imádtam. Okos, remekül felépített, csodálatos, pergős, lebilincselő. A vérontást is sikerült keményen, de még teljes mértékben a jó ízlés határain belül ábrázolni. Tegyetek magatoknak egy szívességet és nézzétek meg a Kingdom-ot, még akkor is, ha nem rajongtok a zombis sorozatokért (akkor meg főleg, ha már hozzám hasonlóan öt éve unjátok a Walking Dead-et). Ha idén nem lenne Stranger Things, akkor már most kikiáltanám az év sorozatának!


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!