Maradj ott a második felvonáson! (Factor B - Theatre of the Mind)

Írta Pactolous Dátum 2021-11-30 20:06 Hozzászólás 0 Olvasta 1093 | Rovat: Zene / Mozi / Könyv »

Brendan Blatt ausztrál trance DJ és producer már 2011 óta szorgoskodik és munkálkodik azon, hogy bekerüljön a műfajt meghatározó nevek csarnokába és isten bizony, nem csinálja rosszul. De hogy ki is ő? Talán a művésznevén többen ismerik, főleg azok akik a kompromisszum és új, divatos hatások nélküli uplifting trance muzsikát kedvelik: ő bizony Factor B és megjelent első nagylemeze, ami rögtön kettő!

A Theatre of the Mind egy 2 CD-n terpeszkedő monstre alkotás, már ha régisulis módon a lemezhez ragaszkodik az ember, de 20 számos digitális letöltésként is kövérnek számít. Nem feltétlenül baj ez, ha a minőség megüti az elvárt szintet, és Factor B az utóbbi időben odatette magát rendesen (Crashing Over, Immerse, Tranceatlantic, Bravo...). Nem mondom, hogy egyből felismerem az ő számait, de a neve már most egyfajta garancia ha kiváló, uplifting trance muzsikáról van szó. Ugyanakkor ő úgy gondolta, hogy ideje megmutatni a rejtett tartalékait nem csak a 138-140 bpm tartományban, hanem a progresszív területeken is. A Highlandr álnév pont emiatt jött létre, és az első CD-t teljes terjedelmében ki is sajátította. Ebből következik, hogy a másodikat a szokásos Factor B hangzásnak szentelte emberünk. Nem rossz megoldás, de ahogy írtam, ez csak akkor válhat be, ha a rengeteg szám között kevés vagy egyáltalán nincs „futottak még” kategóriás töltelékek. Vajon ez most is így van?


Véleményem szerint nem teljesen. Dicséretes az elgondolás és a bőkezűséggel sincs probléma, de a progresszív oldalon akadnak nem túl izgalmas darabok és kihagyott ziccerek is. Nem tudom, hogy ez vajon egyfajta tapasztalatlanságból fakad vagy eleve ez volt az elképzelés, de most már ez aligha számít. A kezdés mindenesetre bizalomgerjesztő, a Fading Into You egy intró szerű, breakbeat alapra támaszkodó, nyugisabb dal, utána viszont sorra jönnek a nem éppen emlékezetes nóták. A Don't Hide 2008-at idézi meg, kellemes énekkel, de ennél többet sajnos nem is nyújt. A Connected egy isteni dal, ami majd a második CD-n is szerepel (jajj...), itt most Highlandr's Sunday Morning Mixként hallhatjuk. Igen, ez a progresszív változata. Szó se róla, az értékeiből nem vesztett, kellemes így is, csak itteni létjogosultságát nem értem. A Feel Surreal esetében már tényleg nem sokon múlott a dicsőség, hiszen kifejezetten szép, szellős kiállású szám, enyhe Solarstone beütéssel, hegedűkkel, szóval csodás is lehetne. A keverés közben valahol viszont eltűnt a basszus sáv (vagy nem is létezett), és ez bizony sokkal nagyobb baki, mint amit a mondat sugall.


Get High

Valóban egy pillanatnyi melankóliát hoz el az A Moment of Melancholy; átvezető jellegű szám, kórussal, vonósokkal. Egy ilyenbe több ötlet szorult, mint az úgynevezett teljes értékű dalokba... Örülni kell ennek a kis fénynek, mert az őt követő Cascades hosszan úszik be, egész príma basszussal, de alig akad megjegyezhető motívuma. Az On the Edge harmadol rendesen, és így kábé ennyi is. Kötöttebb ez a fajta ritmus, épp ezért nem elég csak a „radada-radada”, kellene egy ütős dallam is. Ezt az I Want You majdnem hozta, és bár nem lett zseniális, szép emelkedésével okozhat kellemes perceket. A Get High számot érdekes sound design által öltöztették fel, a játékos hangszínek sokat emelnek így a dalon, több ilyen kellett volna. Végezetül egy chill/break hibrid is szerepel a Just for a Day képében; a zongorának örülök, talán csak egy kicsit lett túlnyújtva, de amúgy teljesen korrekt.

A progresszív oldal nekem bizony csalódás, hasonlóan éreztem magam, mint amikor Aly & Fila is próbálkozott, próbálkozott, de a nagy akarás+ nyögés kombó után mégis csak a full uplifting It's All About the Melody bizonyult nyerőnek. Nem állítom, hogy az egyiptomi páros vagy éppenséggel Factor B csak ehhez értenek, de hogy ebben profik, az hétszentség. A Sea of Thoughts (Intro Mix) már ékes bizonyítéka ennek, klasszikus trance hangulat a köbön! A Vacancy sem adja alább, sőt, még egy kiváló énekest is kapott a visszatérő Cat Martin személyében. A So Far Away (My Love) és a Beacon of Light még gitárokat is felvonultat, de amíg előbbi egy tempósabb darab, addig utóbbi a nyugodtabb hangulat jegyében született meg. A From Way Back már ismerős az idei évből és szerencsére Factor B felhúzta maga mellé a szebb napokat is megélt Super8 & Tab párost. A hangnem váltás középen jópofa ötlet, húz egy váratlant, de a főtéma is megér egy misét. A Move Mountains most a napokban lett kislemezes dal; profi uplifting trance, jó énekkel, ahogy az meg vagyon írva. Az Above & Beyond Good for Me-jét idézi fel az Innerspace, viszont príma főszereplő szintijével túlmutat egy egyszerű kópián. A John O'Callaghannel közösen megírt The Oath úgy tökély, ahogy van: nagyívű, profi, isteni hangszereléssel felvértezett remekmű. Nem tudok kevésbé dicsérő jelzőket aggatni a Connected című darabra sem, de az ő esetében még a felemelő ének is a pozitív irányba billenti a mérleget. Ott a helye az idei kedvencek között! A végét pedig a The Overview Effect jelzi, természetesen ahogy azt illik ilyenkor. Lezáró atmoszféra, a teljesség érzete uralkodik rajta, talán a melódia lehetne karakteresebb, de ennyi rosszat tudok csak róla mondani.


Connected

Az album nem csak felosztásában kettős, hanem az általa gerjesztett érzelmekben is. A Theatre of the Mind első korongja – le merjem írni, ne merjem? - zavarbaejtő amatőrségről árulkodik. Érezhető a koncepció, azaz egyfajta nosztalgikus, régi, progresszív trance újbóli felidézése, kikerülve a stílus mostani sablonjait és ez működhetett is volna, ha a dallamok terén erősebb, a hangszerelés terén pedig bátrabb lenne. Nem túl meggyőző és aki most találkozik először az úriemberrel, könnyen lehet, hogy a második CD-be már bele sem kezd. Ez hatalmas hiba lenne, hiszen a minőség ott ugrik meg látványosan! Factor B kisujjából az uplifting trance rázódik ki a legkönnyebben, izzadtságszag sehol sem érződik. Úgy vélem, a Highlandr aliasnak még sokat kell fejlődnie, hogy felkeltse az érdeklődésemet, de az is lehet, hogy csak engem került ki és másnál betalál. Mindenesetre a fő csapásirány már kiérdemelte nálam, hogy a Factor B név hallatán érdeklődve és kíváncsian nyissam meg hallójárataimat.

01. Fading Into You
02. Don't Hide (with Susie Ledge)
03. Connected (Highlandr's Sunday Morning Mix) (with Arielle Maren)
04. Feel Surreal
05. A Moment of Melancholy
06. Cascades
07. On the Edge
08. I Want You
09. Get High
10. Just for a Day

01. Sea of Thoughts (Intro Mix)
02. Vacancy (with Cat Martin)
03. So Far Away (My Love)
04. Beacon of Light (Original Mix) (with Arielle Maren)
05. From Way Back (with Super8 & Tab)
06. Move Mountains (with Cat Martin)
07. Innerspace
08. The Oath (Original Mix) (with John O'Callaghan)
09. Connected (12” Extended Mix) (with Arielle Maren)
10. The Overview Effect


Hozzászólás
A cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!

*Név:

*E-mail (Nem jelenik meg.):

Weboldal:

*Hozzászólás (HTML nem engedélyezett.):

Biztonsági kód:
Biztonsági kód, frissítéshez kattintson a képre.


* jelölt mezők kitöltése kötelező!